Komemorativna sjednica Skupštine općine Srebrenica: Tragati putevima zajedništva

Home

Komemorativna sjednica Skupštine općine Srebrenica: Tragati putevima zajedništva


U Srebrenici je danas održana komemorativna sjednica Skupštine općine na kojoj su odbornici i poslanici te članovi Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće ministara BiH i Narodne skupštine RS-a odali počast svim ubijenim na području Srebrenice u toku rata.

Pored visokih političkih zvaničnika, komemorativnoj sjednici su prisustvovali i predstavnici kulturnog i privrednog života ove općine, nevladinih sektora i međunarodnih organizacija, međutim nije bilo predstavnika udruženja Majke Srebrenice.

Srebrenica

 

Prisutnima se na početku sjednice obratio načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

"Nakon 25 godina od užasne tragedije skupili smo se ovdje da prenesemo poruke mira, suosjećanja i zajedništva. Naša obaveza kao visokih predstavnika ove općine jeste da ispunimo zadatak koji se odnosi na uspostavljanje stabilizacije i mira u Srebrenici.

Svjesni prošlosti i tragedije moramo misliti na budućnost i živjeti u zajedništvu bez obzira kojoj naciji pripadali. Spreman sam na timski rad. Na raskrsnici smo puteva i moramo odabrati onaj najbolji za budućnost naše djece. Vrijeme je da naše tuge pretočimo u energiju razvoja. Srebrenici su potrebni projekti, nova radna mjesta, ulaganja...

Samo od nas zavisi kako ćemo gledati na budućnost ispred nas. Moramo stvarati bolju i ljepšu Srebrenicu", naglasio je Grujičić.

Načelnik Srebrenice ranije je izjavio kako poštuje svaku srebreničku žrtvu, ali na sutrašnju godišnjicu genocida u Potočare neće doći jer "ga smatraju nepoželjnim". To je potvrdio i na današnjoj komemorativnoj sjednici.

"Uvijek ću posjećivati Memorijalni centar Potočari i pokloniti se svakoj žrtvi, ali ne idem tamo gdje nisam pozvan i poželjan", istakao je Grujičić te dodao kako su na odgovarajućem nivou poduzete sve mjere sigurnosti za sutrašnje obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Srebrenica



Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković dodao je kako nijedna srebrenička žrtva nije i neće biti zaboravljena.

"Moramo tragati putevima zajedništva. Učinimo sve kako bi sutrašnja godišnjica prošla u dostojanstvu", poručio je Tabaković.

Srebrenica


Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić rekao je kako "ne zna ko je pozvan na komemorativnu sjednicu" zbog čega ne smatra da je bojkot nedolazak predstavnika bošnjačkih udruženja žrtava genocida. Naglasio je kako svi "moraju priznati da se u Srebrenici desio genocid".

Prisutni su učenjem Fatihe, molitvom i minutom šutnje odali počast svim žrtvama rata u Srebrenici.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 10/07/2017 - 11:45

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top