Komšić: Hrvatska ima pravo graditi Pelješki most, ali isključivo u dogovoru sa BiH

Home

Komšić: Hrvatska ima pravo graditi Pelješki most, ali isključivo u dogovoru sa BiH

Predsjedništvo BiH u sastavu Nebojša Radmanović, Haris Silajdžič i Željko Komšić je u oktobru 2007. godine donijelo Zaključak koji se tiče inicijative za gradnju Pelješkog mosta, a kojim se negira postojanje bilo kakve saglasnosti nadležnih institucija BIH za njegovu gradnju.

Tadašnji član Predsjedništva BIH Željko Komšić za TV1 kaže da je Predsjedništvo BiH imalo jedinstven i usaglašen stav po pitanju naše granice i gradnje mosta i da je javnost već upoznata sa tom činjenicom.

“Hrvatska ima pravo graditi most, ali isključivo u dogovoru sa BiH, odnosno organima države BiH koji su nadležni za vođenje vanjske politike. Taj dogovor mora podrazumijevati riješeno pitanje granica BiH sa Hrvatskom, kao i pitanje pristupa BiH otvorenom moru“, rekao je Komšić.

Komšić dodaje da su po pitanju dimenzija mosta, vođeni razgovori na nivou ministarstava, ali da ne zna je li i šta dogovoreno jer su to radili resorni ministri.

“Kako god bilo, to što su ministri dogovarali, pregovarali itd. i ako su bilo šta dogovorili, nikada nije verifikovano na nadležnim organima, Predsjedništvu BiH i u Parlamentu BiH“, kazao je Komšić.

 

(Izvor: klix.ba)

Objavljeno: Pon, 14/08/2017 - 16:52

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top