Komšić pisao ambasadorici Cormack na godišnjicu 11. septembra

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić uputio je pismo ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, u kojem je istakao da Bosna i Hercegovina i dalje ostaje partner u borbi protiv terorizma.

Na današnji dan, 11. septembra 2001. izveden je teroristički napad na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku u kojima je živote izgubilo više od 3.000 ljudi.

Komšić u pismu ambasadorici Cormack piše:

Vaša ekselencijo, ambasadorice Maureen Cormack,

Strašni teroristički zločin nad građanima New Yorka i SAD doveo je do globalne promjene stava prema terorizmu. Bosna i Hercegovina se odmah stavila uz zemlje koje su objavile rat terorizmu kao modernom planetarnom zlu.

Građani Bosne i Hercegovine tada su suosjećali sa tragedijom američke nacije. Jer i mi smo bili žrtve državnog terorizma, koji je tri i po godine držao gradove u okruženju, ubijajući nedužne civile. Na kraju je taj užasni državni teror završio genocidom u Srebrenici.

Mi se danas, na dan tragedije u New Yorku, sjećamo da je američki narod bio uz Bosnu i Hercegovinu kada je bilo najteže. U najtežim ratnim danima mogli smo se često osloniti samo na vas i savjest i snagu vaših uglednih ljudi koji su prepoznali kakva se nepravda čini našoj Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Nakon užasa rata, Sjedinjene Američke Države su dale nemjerljiv doprinos u izgradnji mira u našoj domovini. Zahvaljujući vašem istinskom prijateljstvu, državni teroristi su kao zločinci privođeni pravdi i procesuirani pred međunarodnim sudovima.

Danas razumijevamo i preživljavamo vašu bol i uvijek ćemo biti uz vas. Kao priča o mravu koji nosi kap vode dok vatru gase veliki i moćni. „Šta ćeš ti sa tom kapi vode“, pitali su ga. „Ništa, ali neka se zna da sam na vašoj strani“.

Mala i ponosna Bosna i Hercegovina će uvijek biti vaš prijatelj.