Komšic poručio Grabar-Kitarović: BiH nije nikakav poseban slučaj, Vi ste slučaj sa posebnim rasističkim potrebama

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ponovo na drzak način se miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i podupire HDZ-ovu lažnu i izmišljenu borbu za tzv. konstitutivnu jednakopravnost", kazao je danas predsjednik DF-a Željko Komšić.

"Predsjednica Hrvatske se ponovo služi floskulama i obmanama, kako bi u što bolji položaj dovela ionako privilegirani HDZ i Dragana Čovića. Priča o borbi za konstitutivnu jednakopravnost nije ništa drugo do priča o borbi za to da se izbjegne svaka mogućnost neučešća HDZ-a u vlasti", rekao je Komšić.

On se osvrnuo i na konstataciju Grabar-Kitarović da su svi digli ruke od Bosne i Hercegovine.

"Ovim nam zapravo iz Zagreba žele poručiti da mđunarodna zajednica neće stati u odbranu Bosne i Hercegovine, kad je se ruke političkog Zagreba dohvate, nakon što ne bude udovoljeno njihovim namjesnicima u BiH oličenim u Draganu Čoviću. Možda je Grabar Kitarović upravu. Možda smo zaista prepušteni sami sebi, ali mora znati da ćemo braniti od njihovih ruku. Građani Bosne i Hercegovine dobro znaju kako to izgleda kad "prijateljska "Hrvatska spusti ruke na njihova pleća. 

Komšić je dodao da Bosna i Hercegovina nije nikakav poseban slučaj kako je vidi Grabar-Kitarović. 

"Zagreb od BiH želi napraviti poseban slučaj. Grabar-Kitarović, poput Franje Tuđmana smatra da svi građani BiH ne mogu biti jednaki, nego bi neki trebali biti jednakiji. Zapravo uslov jednakopravnosti građana BiH kako to shvaća predsjednica Hrvatske je da jedna grupa građana bude jednakija od druge; da recimo glas Čovićevih Hrvata vrijedi tri puta više od glasa svih drugih građana BiH, i Srba i Hrvata i Bošnjaka i ostalih. To je jedina posebnost o kojoj govori Grabar-Kitarović. Znate kako se zove ta posebnost, aparthejd u srcu Evrope u dvadeset i prvom stoljeću", kazao je Komšić. 

Dodao je da takva posebnost Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji ne treba, jer je ona poražena još prije sedamdeset godina.

"To sto Grabar-Kitarović pokušava oživjeti porazne vrijednosti, kao što su rasna i etnička diskriminacija jedino je dokaz u kakvom se posebnom stanju danas nalazi Hrvatska. Evropa mora pomoći Hrvatsku, možda i više nego Bosnu i Hercegovinu. Imaju na čelu jedne države predsjednicu koja promoviše rasnu i etničku diskriminaciju dok pjevuši ustaške pjesme. Možda su to neke posebne potrebe predsjednice Hrvatske, ali postaje čak tužno i zabrinjavajuće da Evropa te potrebe tolerira", rekao je Komšić.