AKO NEĆES TI, HOĆE DRUGE TRI: Nakon Nikšićevog odbijanja, Komšić se okreće 'trećem bloku'

Nakon što je Nermin Nikšić predsjednik SDP-a javno pozvao lidera DF-a Željka Komšića da povuče jednostranu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH „kako bi se unutar bloka donijela odluka ko će biti kandidat“, nema više nikakve dileme da je ovo i kraj ideje o ujedinjenju ljevice.

Ovakav rezolutan odgovor Nikšića došao je nakon što je Komšić bio predložio ujedinjenje ljevice u jednu stranku, što su lideri SDP-a shvatili kao ukidanje njihove stranke koja ima stoljetnu tradiciju.

Očito je Komšić bio ispostavio ovako visoke zahtjeve znajući da su nerealni i provokativni te da će biti odbijeni od strane Nikšića što njemu daje alibi da digne ruke od ujedinjenja ljevice i započne formiranje novog bloka novonastalih stranaka. To bi bio treći blok sačinjen od Komšićevog DF-a, S za BiH Amera Jerlagića, Nezavisnog bloka Senada Šepića i Nezavisne bh. liste Ibrahima Hadžibajrića, te Narod i pravda Dine Konakovića.

Pošto je Komšić u posljednje vrijeme vrlo često viđan u društvu Harisa Silajdžića, ova ideja tzv. „trećeg bloka“ se smatra njegovom.

Da li je Komšić svjestan da bi tako „iz okole“ bio igrač SDA, nije ni važno. Važno je da bi „treći blok“ podržao njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.