Konačan broj: Na dženazi 11. jula će biti ukopani posmrtni ostaci 71 osobe

Home

Konačan broj: Na dženazi 11. jula će biti ukopani posmrtni ostaci 71 osobe


Na kolektivnoj dženazi u Potočarima 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 71 osobe, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

"Posmrtni ostaci 71 žrtve identificirani su i spremni za ukop 11. jula u Potočarima. Ovo je konačan broj, dakle, nema više zakazanih identifikacija, a 70 žrtava identificirano je u Podrinje identifikacionom centru u Tuzli, i jedna žrtva u Gradskom groblju Visoko. Riječ je o žrtvi čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u ranijem periodu iz masovne grobnice pronađene u jezeru Perućac", istaknula je Čengić.

Naglasila je da se u Podrinje identifikacionom centru nalazi još 57 posmrtnih ostataka, ali se porodice, uglavnom zbog nekompletnosti tijela, nisu još uvijek odlučile za ukop. 

"Osim ovih 57 tamo se nalaze i 143 posmrtna ostatka koja su identificirana na osnovu DNK analize, ali nisu od strane porodice. Nakon dženaze 11. jula, bit će zakazane identifikacije. Dakle, nakon dženaze izvršit će se reekshumacija, a potom reasocijacija, odnosno kompletiranje posmrtnih ostataka", pojasnila je Čengić.

Među 71 žrtvom koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi nalazi se i sedam maloljetnika. 

Najmlađa žrtva koja će biti ukupana 11. jula u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići. 

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 07/07/2017 - 13:38

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top