Konaković: Dodik je prešao sve granice

.
dodik uživa podršku vanjskih faktora, kao naprimjer Rusije, i on radi šta mu odgovara, kazao je Konaković.

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, gostovao je u emisiji BHT 1 Uživo gdje je govorio i brojnim aktuelnim političkim temama.

- Dodik ovakav kakav je danas nije poželjan ni kao partner. Prešao je sve granice, vrijeđa ljude, vrijeđa Bošnjake, Hrvate, vrijeđa Severinu. Sve vrijeđa. On koji je izgubio kontrolu nad svojim jezikom nije poželjan ni na koju poziciju osim ako se nešto ne promijeni kod njega - rekao je između ostalog Konaković.

Istakao je da znaju da je nemoguće u ovom trenutku dogovoriti da se probudimo u građanskoj državi, te da vrijedi ono "jedan čovjek jedan glas" i jedan predsjednik države.

U okviru nahija upravljaju narodom

- To danas nije realno ni sa HDZ-om, ni sa SNSD-om ni sa SDA. I njima odgovara ta podjela na nahije, ne vidim tu želju. Oni u okviru nahija upravljaju narodom - rekao je Konaković.

Govorio je i o predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću i njegovom govoru u UN-u.

- Činjenica da je Dodik pokušao opstruirati taj govor, bilo je važno da se predsjedavajući obrati. Nikada nisam sumnjao u patriotizam Željka Komšića, to je neupitna kategorija. Važno je to u ovom vremenu i njegov nastup je bio državnički - rekao je Konaković.

Dodao je da je govor bio velika pljuska za Dodika i njegovu politiku koja je destruktivna.

- Ja mislim da je Dodik ohrabren slabostima koje pokazuju njegovi koalicioni parteneri u institucijama države BiH i činjenicom o kapacitetu ljudi koji vode zemlje. Dodik uživa podršku vanjskih faktora, kao naprimjer Rusije, i on radi šta mu odgovara - kazao je Konaković.

Zakon o zabrani negiranja genocida

Naglasio je da su ozbiljnije Dodikove najave da će uskoro NSRS odlučivati o vojsci, policiji i porezima.

- Dok su to samo najave i administrativni procesi možemo se braniti diplomatijom. Kada se odluči da izvede vojsku i policiju na neke imaginarne granice tada mislim da smo na granici konflikta u BiH koji nije bezbolan i moramo se pripremati na to - naglasio je lider NiP-a.

Konaković je kazao kako bi bilo bolje da je Zakon o zabrani negiranja genocida donešen ranije, ali je istakao kako je presretan što je donesen.

- Ne vjerujem da je Incko (Valentin Inzko, op. a.) sam odlučio o tome, da ne zna njegov nasljednik, da ne znaju članice PIC-a. Svima nam je zabranjeno negiranje bilo kojeg genocida i niko se ne buni, samo se buni politika Milorada Dodika. Tjeraju jedan cijeli narod da priznaju da je dio nekog genocidnog projekta. Naravno da je bilo civilizovanije da se zakon donese u parlamentu, da se na neki način učini iskorak, ali od RS i Srbije nije bila spremnost. Pogledajte kakva je ofanziva protiv Crne Gora koja je u parlamentu donijela taj zakon. Oni uče djecu da je dobro biti zločinac i to društvo nema dobru perspektivu - rekao je, između ostalog, Konaković.