Kongres SAD-a poručio; Čović je rezervni ruski igrač

Zaključak Kongresa Sjedinjenih Američkih Država o Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću kao najvećim kočničarima Bosne i Hercegovine, pokazuje da SAD na predsjednika HDZ-a gledaju kao na rezervnog ruskog igrača u Bosni i Hercegovini, smatra predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa.

"Čović se očito preračunao u svojoj procjeni da će približavanjem Rusiji, kod Sjedinjenih Američkih Država probuditi interes za podršku njegovim antidemokratskim i rasističkim prijedlozima izmjena Izbornog zakona, i pomiješao SAD i SDA. Sjedinjene Američke Države ne pristaju na politiku ucjena sa kojom se Čović saživio".
 
Čolpa ističe da ovom prilikom građani Bosne i Hercegovine konačno imaju na čemu zahvaliti Draganu Čoviću.
 
"Nedavno je organizacija za rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine takozvani HNS histerično optužila ni manje ni više nego Sjedinjene Američke Države za rušenje ustavnog poretka BiH, zbog podrške ideji reduciranja Doma naroda. To je i više nego jasan dokaz da se Čović i SAD kada je riječ u političkim procesima u Bosni i Hercegovini nalaze na potpuno suprotnim stranama", podsjetio je predsjednik Građanskog saveza.
 
On smatra da savezništvo Čovića i Dodika pored svojih negativnih strana po interese Bosne i Hercegovine, ima i jednu sasvim pozitivnu dimenziju.
 
"Trebale su godine i godine da se bosanskohercegovačkoj javnosti otvaraju oči pred činjenicom da u BiH manjina vlada demokratskom većinom. Politički savez Dodika i Čovića demonstrirao je kako ta vladavina izgleda u praksi, ali i pokazao ko joj se na globalnom planu protivi, a ko je podržava. Ne podržavaju je oni koje Čović i Ljubić optužuju za rušenje ustavnog poretka BiH, odnosno oni što smatraju da su Dodik i Čović najveći kočničari BiH, a podržavaju je oni koji nastoje da putem podrške paravojnim formacijama destabiliziraju BiH", zaključio je Čolpa.