Kongres traži od Trumpa da se izjasni protiv rasizma

Home

Kongres traži od Trumpa da se izjasni protiv rasizma


Američki Kongres usvojio je zajedničku rezoluciju kojom se od predsjednika Donalda Trumpa traži da se izjasni protiv grupa koje šire mržnju i podržavaju rasizam, ekstremizam, anti-semitizam i zalaganje za superiornost bijelaca.

Predstavnički dom usvojio je rezoluciju dan nakon Senata. Mjera će biti proslijeđena Trumpu, koji je bio kritiziran zbog reakcije na nasilje u Charlottesvilleu, u Virginiji.

Glasnogovornica Bijele kuće saopćila je da će Trump "apsolutno" potpisati rezoluciju koju je podnio demokratski senator Mark Warner sa kolegama iz obje stranke - demokratama Timom Kaineom i Richardom Blumenthalom, te republikancima Coryjem Gardnerom, Johnnyjem Isaksonom i Lisom Murkowski, prenosi Glas Amerike.

Ubistvo Heather Heyer

U tekstu rezolucije pominje se skup "stotina bjelačkih nacionalista, zagovornika superiornosti bijelaca, pripadnika Ku Klux Klana i neonacista" u Charlottesvilleu 11. augusta, koji su uzvikivali rasističke i anti-semitske parole i "nasilno se sukobili sa kontrademonstrantima".

Navodni neonacista je narednog dana automobilom uletio među učesnike kontrademonstracija, usmrtio Heather Heyer i povrijedio 19 osoba. Poginula si i dva policajca, kada se srušio helikopter u kojem su nadzirali proteste.

Kongres je ubistvo Heather Heyer osudio "kao domaći teroristički napad". U rezoluciji se navodi da Kongres odbacuje "bjelački nacionalizam, zagovaranje superiornosti bijelaca i neonacizam kao izraze mržnje i netolerancije koji su u suprotnosti sa američkim principima".

Trumpova administracija se poziva da upotrebi sva raspoloživa sredstva u rješavanju problema porasta broja tih grupa u zemlji, da istraži sva djela zastrašivanja i domaćeg terorizma za koje su odgovorne i da spriječi dalje nasilje.

Dogovor o imigrantima

Trump je prvobitno za nasilje u Charlottesvilleu okrivio "mnoge strane", da bi nekoliko dana kasnije osudio neonaciste, zagovornike superiornosti bijelaca i pripadnike Ku Klux Klana. Nakon toga je ponovo okrivio "obje strane".

Vodeće demokrate u američkom Kongresu su saopćile također kako su postigle dogovor s predsjednikom Trumpom o programu koji štiti od deportacije mlade imigranate, koji su kao djeca ilegalno dovedeni u SAD.

“Rasprava na “vrlo produktivnom sastanku“ s Trumpom u Bijeloj kući bila je fokusirana na program zaštite za mlade imigrante, poznat pod imenom DACA. Dogovorili smo da se brzo osigura zaštita tog programa u zakonu i izradi paket zakona o graničnoj sigurnosti, koji isključuje zid, što je prihvatljivo objema stranama“, navodi se u saopćenju demokratskih čelnika Nancy Pelosi i  i Chucka Schumera u kojemu se očito aludira na Trumpov poziv za izgradnju graničnog zida s Meksikom.

Izvor: Agencije

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 14/09/2017 - 07:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top