Kongresmeni podnijeli zahtjev da se Trumpu doživotno zabrani kandidatura za predsjednika SAD-a

xb
Demokratski članovi Kongresa podnijeli su u petak Senatu zahtjev za provođenje opoziva (eng. impeachment) protiv odlazećeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa pod nazivom "Poticanje pobune".

 

Impeachment je postupak kojim zakonodavno tijelo iznosi optužbe protiv vladinog službenika. U Sjedinjenim Državama, impeachment se odnosi na prethodni korak, onaj prije stvarne optužnice vlasti. Američki predsjednik protiv kojeg je podnesen ostaje na vlasti dok Senat obrađuje i analizira optužbe.

Članci iz impeachmenta, ako budu odobreni, nastoje zabraniti Trumpu ponovno kandidiranje za predsjednika. Ustav SAD-a ograničava predsjednika na dva mandata, čak i ako nisu uzastopni.

To bi za Trumpa značilo doživotni kraj političke karijere u SAD-u, jer se više ne bi nikada mogao kandidovati i obnašati javne funkcije, ali zasigurno i suočavanje s ozbiljnim optužnicama.

Kako stoji u zahtjevu koji su kongresmeni predali Senatu "John Trump bavio se visokim zločinima i prekršajima namjernim poticanjem nasilja na vladu Sjedinjenih Država".

Podsjećamo, ovo je drugi put da se protiv Trumpa podnosi zahtjev za opoziv. Demokrate su u Kongresu podnijele ovaj zahtjev protiv Trumpa i 23. decembra 2019. godine, a tada su u njemu bile navedene dvije stavke - zloupotreba ovlasti i opstruiranje rada Kongresa.

Iako je tada u Kongresu je za opoziv glasalo 230 zastupnika - demokrati i jedan nezavisni zastupnik, dok je 197 zastupnika glasalo protiv opoziva - svi republikanci, zajedno s još dvoje demokrata, senat nije usvojio zahtjev.

Inače, ovo bi bio četvrti put u historiji da Kongres glasa za opoziv predsjednika. Kompletan tekst zahtjeva za opoziv možete pročitati ovdje.