Kongresni odbor: Nije bilo dosluha s Rusijom tokom izbora

Obavještajni odbor Zastupničkog doma u kojemu većinu imaju republikanci, objavio je da nije pronašao nikakve dokaze o tajnom dogovaranju izbornog štaba Donalda Trumpa i Rusije u američkoj predsjedničkoj kampanji 2016.

Republikanski članovi odbora rekli su da su završili istragu o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore i da su objavili glavne zaključke koji stanu na jednu stranicu.

Očekuje se da će ih demokratski članovi odmah osporiti pošto su mjesecima upozoravali na pristrano vođenje te parlamentarne istrage kojoj je, tvrde, cilj bio zaštititi republikanskog predsjednika.

Među zaključcima je i onaj u kojemu zastupnici odbijaju ocjenu američkih obavještajnih službi objavljenu u januaru 2017. o tome da je Vladimir Putin u američkoj predsjedničkoj utrci navodno stao na stranu Donalda Trumpa, a protiv njegove protivkandidatkinje Hillary Clinton.

'Problematični kontakti'

Republikanci konstatiraju velik broj ruskih informatičkih napada na američke političke ustanove u 2015. i u 2016, posebno putem društvenih mreža. No kritiziraju "neadekvatan odgovor" administracije prije izbora i kažu da su istraživali kako su ruski izvori punili dosje protiv Trumpa koji je finansirao izborni štab Clinton.

Napokon, zastupnici ističu "problematične kontakte visokih dužnosnika obavještajne zajednice (tokom Obaminom mandata) i medija", navodi se u sažetku koji je odbor u ponedjeljak objavio na internetu.

Izvještaj, na više od 150 stranica, ima više od 40 "početnih zaključaka" i više od 25 preporuka. U utorak će se predati demokratama kako bi ga mogli komentirati. Odbor će zatim glasati o postupku ukidanja oznake tajnosti s izvještaja kako bi se on mogao objaviti.

Ovo nije jedina istraga Kongresa o Rusiji. Obavještajni odbor Senata dovršava svoju istragu i priprema izvještaj u kojem, za razliku od Zastupničkog doma, većina i manjina sarađuju.