Kopanje je moja sudbina, sanjam da imam barem svoj sobičak

Nakon skoro dvije decenije provedene u jamama, u svoj dom, promrzlog i teško bolesnog, primio ga je njegov saborac Ćazim Bajrić

Demobilisani kakanjski borac Ferid Sinan, o čijoj smo teškoj životnoj priči prvi put pisali prije devet godina, kada smo ga zatekli kako spava u rudarskoj jami nadomak Kaknja, još broji svoje teške dane, radeći isti posao – kopajući ugalj za dnevnicu.  

Nakon skoro dvije decenije provedene u jamama, jer drugog izbora nije imao, Ferida je 2016. u svoj dom, promrzlog i teško bolesnog, primio njegov saborac Ćazim Bajrić.

U međuvremenu, Ćazim je, nažalost, umro, a Ferid je morao krenuti dalje.

Čeka zakon

Srećom, bezdan rudarskog okna Feridu nije ponovo postao dom. Uspio se snaći za novo prenoćište, zahvaljujući dobrim ljudima. Sada radi za dnevnicu, a ima osigurano spavanje i hranu u jednoj kakanjskoj kući.

- Sjedim nedavno pred jamom, gdje kopam ćumur, kad prema meni ide lisica. I ne plaši se. U sebi mislim: Tu smo negdje, ona i ja. Oboje lutamo i borimo se da preživimo na ovom dunjaluku. Od 1998. godine do danas iskopao sam šest jama i u njima sam živio. U onoj u Krčevinama jednom sam bio zatrpan dva i po dana, jer se bila urušila - kazuje nam Ferid.

U ratu je pet puta ranjavan na najtežim linijama odbrane, ali ni to nije bilo dovoljno nadležnoj komisiji da mu dodijeli barem minimalnu invalidsku penziju.

Sada čeka zakon o demobilisanim borcima i nada se da će „gospoda u foteljama“ napokon ljudima vratiti dostojanstvo i podignuti ruke za one koji su im omogućili da budu tu gdje jesu.

- Nije više niko naivan, vidimo mi šta se dešava. Oni borci u kampu, jedino što ne kopaju ugalj, a isto im je kao meni. Bolje je da se jednom zasvagda riješi ovaj naš problem, a ima načina i nadležni to dobro znaju – govori Ferid.

Boli nepravda

Stalno ponavlja da ga najviše boli nepravda, a dok mota cigaretu, uz suze govori da prijatelja Ćazima nikako ne može preboljeti.

- Sjetih se svog saborca Ćazima. I njega je nepravda ubila, rahmet mu duši. Moja sudbina je da kopam, a zdravlje me iz dana u dan sve više izdaje. Sve sam slabiji, gubim kilograme. Pa dokle ću ovako izdržati, ne znam - kaže Ferid.

Dobri ljudi iz naše zemlje i Holandije obećali su pomoći Feridu, a on bi, kako kaže, želio imati barem svoj sobičak, mjesto gdje će moći sigurno prespavati.

 

Obećanja za pomoć

Nakon što je dobio obećanja da će mu pomoći, Ferid je otvorio žiroračun u ASA banci d. d. Sarajevo, broj 1340200108057436. Za one iz inozemstva koji su tražili način da mu pomognu, tu je račun u istoj banci: IBAN CODE BA 391340100000000120.

Ali, bez obzira na obećanja, Ferid kaže da je silazak u jamu jedino što mu preostaje, da kopa i vadi ćumur kako bi zaradio za hljeb i komad salame, dovoljno da pregura dan.