Home

Korak prema čudu: Naučnici uspjeli da izliječe HIV na životinjama!

03 May

Korak prema čudu: Naučnici uspjeli da izliječe HIV na životinjama!

Naučnici iz Amerike napravili su veliki korak prema izliječenju virusa HIV-a.

Tim naučnika s univerziteta Pitsburg i Luis Kac škole medicine uspjeli su da izliječe životinje od virusa HIV-a.

U novom istraživanju, objavljenom ove sedmice, američki naučnici pokazili su da da mogu u potpunosti da uklone virus HIV-a iz ljudskog DNK umetnutog u miševe, kao i da spriječe dalju infekciju.

To je prvi put da je nauka uspjela da u potpunosti eliminira virus iz životinja i time utre put prema kliničkom testiranju za ljude.

Nadu daje to što su u studiji učestvovali humanizovane životinje, odnosno miševi kojima su umetnute ljudske ćelije koje su potom inficirane virusom, piše Daily Mail.

Studiju je predvodio doktor Venhui Hu, koji je sa svojim timom, godinu dana ranije, sporoveo sličnu studiju tokom koje su uspjeli da uklone virus iz većine tkiva. Sada su otišli korak dalje.

Tim predvođen doktorom Huom testirao je tri grupe miševa. Miševe iz prve grupe inficirali su virusom HIV-a.

Miševe iz druge grupe inficirali su virusom EcoHIV-a (mišiji ekvivalent ljudskog HIV-a), dok je treća grupa miševa bila "humanizovani model", odnosno miševi kojima su ubrizgane ljudske ćelije zaražene HIV-om.

Testiranje druge grupe imalo je i dodatni izazov: virus ima tendenciju da se brže širi.

- Kod miševa zaraženih EcoHIV-om mogli smo da testiramo CRISPR/Cas9 da se blokira replikovanje virusa i potencijalno spreči sistemska infekcija - rekao je Hu.

Njihova strategija omogućila je da se elminira 96 odsto EcoHIV-a iz miša zahvaljujući CRISPR/Cas9, tehnici koja naučnicima dozvoljava da prave precizne izmene na samoj DNK.

Kod treće grupe miševa, koja u sebi nosi i ljudski DNK i T-ćelije gdje se virus krije nakon samo jednog tretmana CRISPR/Cas9 virus je u potpunosti uklonjen.

- Sljedeći korak je da sprovedemo studiju na primatima, mnogo pogodnijem modelu gde HIV virus uzrokuje bolest, u želji da eliminiramo HIV-1 iz T ćelija i moždanih ćelija - rekao je Hu i dodao da je kranji cilj kliničko testiranje na ljudima.

 

(Izvor: Avaz.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top