Korona-brojevi u FBiH ohrabrujući, no ukidanje mjera bi nas vratilo na staro: Problem i novi soj

.
Federalni Krizni štab Ministarstva zdravstva u skorije vrijeme ne planira relaksirati mjere protiv širenja koronavirusa, no takvu mogućnost su ostavili kantonima, a nakon pada brojeva, Zapadnohercegovački kanton je odlučio ukinuti zabranu kretanja.

Tri mjere koje su spasile zimsku sezonu i umirile nekontrolisano širenje koronavirusa su, prema riječima člana Federalnog kriznog štaba Gorana Čerkeza, upravo zabrana kretanja, zatvaranje škola i smanjivanje broja ljudi na radnim mjestima, odnosno rad od kuće.

 

U posljednje vrijeme, postoji konstantan trend pada brojeva kako zaraženih osoba, tako i hospitaliziranih i preminulih, međutim prema Čerkezu to nije znak za popuštanje mjera.

 

On navodi da bi ukidanje bilo koje od ovih mjera značilo vrlo brzo povratak na staro, a što bi zatim značajno utjecalo i na privrednu aktivnost, osim na širenje zaraze među ljudima.

 

Ukidanje zabrane kretanja dolazi u obzir ukoliko bi se pronašao način veće kontrole ugostiteljskih objekata, a kada je u pitanju ponovno kretanje u škole, Čerkez smatra da će kombinovani model biti najprihvatljiviji.

 

U posljednje dvije sedmice u Federaciji BiH je incidenca pala za skoro 10, odnosno sa 66 na 59, smrtnost je pala čak za dodatnih 28 posto i nakon što je dvije sedmice ranije smrtnost pala značajnih 40. Broj hospitalizovanih je također pao, mada ne značajno, nešto značajniji je pak pad teško oboljelih i pacijenata na respiratoru.

 

Ovakvi brojevi jesu ohrabrujući, međutim u uslovima otvorenih granica, popuštanje drugih mjera bi predstavljalo rizik. Granice su epidemiolozima jedan od najvećih problema trenutno, pogotovo kada se uzme u obzir da se novi soj koronavirusa sve više širi svijetom, a stigao je i u region.