Korona se širi po USK, rekordan broj zaraženih

usk
- Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva, na danas održanom sastanku, potvrdio je da je situacija sve alarmantnija.

 

BIHAĆ, 21. oktobra – Unsko-sanski kanton u protekla 24 sata bilježi rekordna 32 novozaražena slučaja zaraze i tri smrtna ishoda.

Današnji rekordan broj, ali i 15 smrtnih slučajeva u prethodnih pet dana, dnevni bilans s preko 20 novooboljelih, znak je za alarm i pooštravanje mjera, rečeno je na sastanku Kriznog štaba.

Novim mjerama pojačat će se rad Hitne službe, covid ambulanti, a putem telefona pacijenti će komunicirati s timovima porodične medicine. Također, medicinsko i nemedicinsko osoblje i dalje će biti na raspolaganju zdravstvenim ustanovama.

Danas je  donesen zaključak kojim se od nadležnih federalnih institucija traži uvođenje strožijih mjera te veći broj testnih uzoraka za slanje s područja USK-a.

Iako je devet učenika i sedamnaest nastavnika pozitivno na koronavirus, nastavni proces će se I dalje odvijati po kombiniranom modelu.

Krizni štab i dalje poziva stanovništvo da nose maske, redovito peru ruke, drže socijalnu distancu I izbjegavaju mjesta većih okupljanja, kako bi spriječili širenje zaraze.