KORUPCIJA U POLICIJI USK: Narednik Džigum, blizak prijatelj komesara Koričića, optužen za 70 slučajeva podmićivanja

.
Za sređivanje saobraćajnih kazni fizičkim i pravnim licima optuženi su još komandiri PS Bosanski Petrovac Nermin Mahmutspahić i PS Bihać Šemsudin Dedić. Optuženi policajac Slavko Šabot sve priznao i dao značajne informacije o ulozi komesara Muje Koričića. Tužilaštvo USK počelo sa istragom protiv Koričića, ali je predmet po nalogu Federalnog tužilaštva ustupljen Tužilaštvu SBK

U predmetu „Nebo“, u kojem se čelni ljudi Uprave policije Unsko-sanskog kantona dovode u vezu sa uzimanjem mita i sređivanjem saobraćajnih kazni, mogle bi pasti prve nagodbe. 

 

Jedan od optuženih je već sve priznao, a istražiteljima je dao i značajne informacije o ulozi policijskog komesara Muje Koričića u ovom slučaju. Saznajemo da se radi o četverooptuženom policajcu iz Bosanskog Petrovca Slavku Šobotu, koji je u PS Bosanski Petrovac radio na poslovima unošenja službenih podataka u sistem prekršajnih evidencija (ROF). 

 

Džigum od vozača uzimao od 10 do 200 KM

 

U ovom predmetu su optuženi još narednik Elvedin Džigum, komandir PS Bosanski Petrovac Nermin Mahmutspahić i komandir PS Bihać Šemsudin Dedić. Oni su od 2019., pa sve do 2021. godine pomogli na desetine fizičkih i pravnih lica da prođu nekažnjeno za saobraćajne prekršaje koje su počinili na način da su od Šabote tražili da propusti evidentirati takve slučajeve ili da su od policijskih patrola zahtijevali da se sačinjeni zapisnici u prekršaju unište. 

 

Opraštali su kazne zbog neregistrovanih ili vozila sa neispravnom pneumatikom, nepoštivanja saobraćajnih znakova, neprilagođene brzine, neposjedovanja potvrde o tehničkoj ispravnosti, isteku periodičnog pregleda protupožarnih aparata i slično.

Elvedin Džigum spominje se u 70 slučajeva, koji su taksativno navedeni u optužnici, da je sam uzimao mito od 10 do 200 KM od fizičkih i pravnih lica kako ih ne bi kontrolisao ili im pisao prekršajne naloge. Najčešće je zaustavljao i mito uzimao vozačima kamiona firmi koje se bave prevozom drva. 

 

Vozače firme d.o.o. Medeks Šipovo zaustavio je više od 10 puta i uzimao im je uglavnom po 10 maraka. U optužnici se navodi da je Džigum 8. aprila 2021. preuzeo 200 KM zamotanih u novinu, sa benzinske pumpe Energopetrol u Bosanskom Petrovcu, a koje mu je tu po nalogu osnivača Medeksa ostavio vozač kako ih ne bi više kontrolisao. I pored toga, Džigum je nastavio sa uzimanjem mita od vozača ove firme.  

 

Novac je uzeo još od vozača firmi Savanović d.o.o. Ribnik, Miki Trans d.o.o., Mell Plast, Šumatrans, LDM Šipovo, Gajić S kompani, Mokro-Pale, Asiks d.o.o. Kotor Varoš, Medeks iz Šipova, Breza Wood, Budo Export Žepče, Kužo iz Šipova, Madeks Prom d.o.o. Šipovo, Ramuka d.o.o. Bugojno i još niza fizičkih lica. 

 

Opraštanje saobraćajnih kazni i uzimanje mita od autoprevoznika bili su javna tajna u Bosanskom Petrovcu sve do momenta dok policajka Milica Latinović nije odlučila sve prijaviti Tužilaštvu USK. Ona je u nekoliko navrata bila u policijskoj patroli kada su Džigum i ostali pokušavali uticati da briše zapisnike o počinjenim saobraćajnih prekršajima. Odbila je to uraditi i od tada se suočava sa velikim problemima.

19. 2. 2020. u Bosanskom Petrovcu, nakon što je policija patrola u sastavu Milica Latinović i Elvedin Džigum konstatirala prekršaj neispravnosti pneumatika kod vozila kojim je upravljao Ž. R. i o čemu je sačinjen zapisnik, Elvedin Džigum je naredio policijskoj službenici Latinović da se konstatirani prekršaj iz zapisnika ne procesuira“, samo je mali dio optužnice. 

 

Spominje se, između ostalog, i da su Dedić i Džigum od ove policajke zahtijevali da ne procesuira saobraćajni prekršaj koji je utvrdila tokom kontrolisanja vozila u vlasništvu firme Kamen d.o.o. Bihać. 

 

Zamjenik glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva USK Adnan Tulić potvrdio je za Žurnal da se policajka Latinović suočava sa strašnim problemima. 

 

„Vrši se progon ovog svjedoka. Ona prima prijetnje i protiv nje je pokrenuto nekoliko disciplinskih prijava, a njena jedina krivica je što je hrabro, profesionalno i zakonito svjedočila protiv korupcije najvišeg nivoa unutar policije“, kaže Tulić, protiv kojeg je također podneseno nekoliko disciplinskih prijava, a sve kako bi se zaustavila istraga u ovom predmetu. 

Tužilaštvo USK učinilo je sve iz svoje nadležnosti da zaštiti policajku, kojoj najveći problemi dolaze upravo od komesara. 

 

„I sud je u nekoliko svojih rješenja konstatirao da je optuženi Džigum utjecaj na svjedoke mogao ostvarivati upravo putem komesara i da je svoju moć na terenu iskazivao upravo na osnovu bliskih odnosa sa komesarom“, podsjeća Tulić. 

 

Tužilaštvo USK pokrenulo je i istragu protiv Muje Koričića zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj, ali je rješenjem Federalnog tužilaštva od 10. juna ovaj predmet prebačen Tužilaštvu SBK. 

 

“Predmet se nalazi u fazi prijave“, kažu u Tužilaštvu SBK.