Organizatori protesta: Kosovo nije tvoje Vučiću, izađi i predstavi nam plan

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" zatražili su danas od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da građanima predstavi plan za Kosovo.

"Zahtjevamo da prestaneš da se ponašaš kao vlasnik ove zemlje i da građanima Srbije predstaviš plan za Kosovo i Metohiju. Mi smo adresa. Ne Brisel. Ne Vašington. Ne Moskva. Ne Prština. Sa nama pričaš o tome. Aleksandre Vučiću, građani Srbije zahtjevaju da budu upoznati sa planom. Ako plan nemaš, izađi pred javnost i to saopšti", naveli su organizatori u saopštenju objavljenom na Facebook stranici "Stop krvavim košuljama".

Oni su u saopštenju optužili Vučića da je politikom koju vodi, "država Srbija povučena sa Kosova".

Upitali su Vučića i "zašto se stavovi naše zemlje zauzimaju na privatnim ručkovima sa Hašimom Tačijem u Njujorku, a ne u Skupštini Srbije".

"Kosovo nije tvoje Aleksandre Vučiću, nije nepokretnost u tvom ličnom vlasništvu. Ono je naše. Stvar je svih nas. Kako je moguće da nas vrijeđaš i kažeš nam da nismo spremni da čujemo plan o onome što je naše? Prije pet godina si rekao da imaš plan. Gdje je plan, Aleksandre Vučiću? Sa kim pregovaraš? Kako to da Hašim Tači u Skupštini Kosova debatuje o pregovorima i planovima, a ti bježiš od razgovora sa svojim narodom?", upitali su.

Oni su podsjetili da je predsjednik Srbije dao zakletvu nad Miroslavljevim jevanđeljem u Skupštini Srbije da će štititi Ustav i Kosovo kao dio Srbije, a da danas, kako su naveli, "priča o razgraničenju".