Konaković o ostavci Radončića: Šalje strašnu poruku

Konakovic

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković govorio je za Novi dan te kazao kako ostavka ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića šalje "strašnu poruku".

"Izlazak Radončića, ministra sigurnosti iz vlade šalje strašnu poruku dvim ljudima koji ovdje žive: zamislite samo investitore koji čuju da je ministar sigurnosti, kako on objašnjava, zato što ovdje ima puno korupcije i što je problem sa nekim donacijama, što on ne može da utiče na promejene, podnio ostavku. Druga velika stvar je činjenica da taj probosanski blok ostaje na jednom i po mjestu. Ta kadrovska politika dovela nas je u situaciju da Dodik i Čović imaju apsolutnu vlast na svim nivoima. Ako gledate na prizmu Kantona Sarajevo, za nas to ništa ne znači. Radončić želi da se dodvorava glasačima pred lokalne izbore", istakao je Konaković za N1.

"Radončić politiku gleda isključivo ekonomski, samo gdje može profitirati", dodao je.

O tome na čemu ostaje probosanski blok, odnosno o koalicionim odnosima, rekao je da iz Naroda i Pravde "nikada nisu govorili suprotvno od onoga što govori Izetbegović, da Dodik nije veliki prijatelj BiH".

"On koči procese u BiH, Čović je bliži toj politici nego nekoj progresivnoj, ali se ovdje pokazala sva nesposobnost njihovih kadrova. Dok se pozivaju na zaštitu Bošnjaka, Dodik danas ima više ministara u Vijeću ministara nego SDA, DF i SBB. Nikada se to nije desilo u istoriji ove zemlje. Radončića će mijenjati zamjenik koji je iz RS. U sigurnosnim strukturama nemate Bošnjaka koji radi svoj posao", komentarisao je Konaković.

Radončić je kazao da je razlog njegovog odlaska s pozicije ministra sigurnosti BiH migranstka kriza i afera "Respiratori", a na pitanje hoće li neko glasno izgovoriti ko je naredio da se kupe ti respiratori, Konaković je odgovorio da ako neko glasno govori o problemima, da su to onda članovi Naroda i Pravde.

"Prestrašne se stvari dešavaju. Nikada se nije desilo da je premijer lagao cijelu naciju. Lagao je mjesec dana ne da ne zna Hodžića a dokazi pokazuju da je imao sastanke, pa je poslao telefon krišom u Austriju i takav se premijer brani pod plaštvm bošnjaštva. Radončić umjesto da je ozbiljan, da zna raditi svoj posao, pa potrudio bi se da se ta afera istraži do kraja. Pobjegao je sa čela Koordinacionog odbora i sada sa čela Ministarstva sigurnosti. Ovo je posljedica cjelokupnog sistema u kojima je to Bakiru, Sebiji, Fadilu normalno, da oni na onakav način, bahato, zaštićeno od tužilaštva mogu nabavljati respiratore", istakao je predsjednik Naroda i Pravde.

"Tužilaštvo i pravosudni sistem daje snagu zato što je pod političkom kontrolom", dodao je između ostalog Konaković u Novom danu.

O sporu protiv Žurnala je rekao da je to proces u kojem se nije trudio da pripremi advokata, jer su pokazali registar da sa tom firmom od 2000. nema ništa, kako je kazao.

"Ta firma je imala dugovanja nakon što sam ja otišao iz te firme, i nikakve veze nisu imali sa mnom. Dugovanja nisu mapravljena u mom mandatu. Žalit ćemo se Kantonalnom sudu. Napustio sam tu firmu jer sam postao zastupnik u Skupštini KS. Čovjek kojeg poznajem je nastavio da radi šest, sedam godina pa ugasio tu firmu", ispričao je.

Gostujući na N1, Konaković je rekao da je bilo aktivno 14 sporova "otkako je izašao iz SDA".

"Ne postoji nijedan formirani predmet protiv mene, jer da sam sakrio marku, SDA bi me provodali kroz kanton s lisicama. Prekopali su mi sve gdje sam radio svaki dan", istakao je.

O narednim izborima u BiH je naveo kako su u Narodu i Pravdi uspostavili veliki broj povjerništava, odnosno 40-ak u opštinama na prostoru Federacije BiH te da će izaći sa imenima 15 ljudi za načelnike opština.

"U kombinacijama ćemo ići zajedno u KS sa SDP-om, Našom strankom i NBL. Imamo svoje liste i tu smo finalizirali dogovore i biće prezentirani javnosti. Vodimo dogovore i na nivou cijele BiH. I u još nekim opštinama ćemo zajedno nastupati, a u suštini Narod i Pravda izlazi sam na izbore", rekao je.