Kraj epidemije u BiH početkom maja

denis
BiH je već doživjela vrhunac epidemije, tvrdi mladi naučnik iz Zenice koji je na Univerzitetu u Frankfurtu završio diplomski studij opšte fizike i doktorski studij iz nuklearne i fizike elementarnih čestica. U Beču je od 2012. radio kao istraživač i docent iz oblasti fizike elementarnih čestica, objavio je preko 30 naučnih radova...

 

Dr. Denis Parganlija je rođen u Zenici, a trenutno radi za austrijski Verbund AG kao glavni analitičar podataka i specijalista za umjetnu inteligenciju.

Na društvenim mrežama objavio je zanimljivu predikciju toka epidemije u BiH i odgovorio na pitanje koje svi uporno postavljamo: Kada će svemu ovome doći kraj?

Dr. Parganlija na Univerzitetu u Frankfurtu završio je diplomski studij opšte fizike i doktorski studij iz nuklearne i fizike elementarnih čestica. U Beču je od 2012. radio kao istraživač i docent iz oblasti fizike elementarnih čestica a objavio je preko 30 naučnih radova.

Objava na Facebooku bila je dovoljan razlog da doktora zamolimo da svoju prognozu detaljnije pojasni čitateljima Oslobođenja.

"Dijagram je rezultat matematičke analize podataka o ukupnom broju oboljelih od korona virusa koje BiH od 6.3.2020. dostavlja Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Generalno govoreći: svaka epidemija počinje sporo (ukupni broj oboljelih i rast broja oboljelih su maleni) i nakon toga se dogadja ubrzan rast (tako da broj oboljelih, gledajući od početka, raste eksponencijalno). Međutim, u jednom trenutku taj rast počinje padati - tad je dostignut vrhunac epidemije. Ako rast nastavi padati, ukupni broj oboljelih počne stagnirati. Na kraju rast prestaje u potpunosti. Na taj način se dobija tipična kriva linija otprilike u obliku slova "S" (kako se vidi na dijagramu). "

image

 

GRAF KOJI POKAZUJE VRHUNAC EPIDEMIJE

Kada će epidemiji doći kraj?

"Za podatke iz BiH mene je zanimalo vidi li se iz njih da je vrhunac epidemije dostignut i, ako jeste, kakva prognoza se može izvesti vezano za ukupno vrijeme trajanje epidemije. Analiza pokazuje da je vrhunac epidemije u BiH već prošao otprilike 3. aprila. Matematička posljedica toga je da se kraj epidemije očekuje početkom maja. Nadam se da su ovo dobre vijesti, ali moram dati i slijedeće vrlo važne napomene: prvo, pretpostavke i rezultati modela važe samo i isključivo ako se mjere koje su provođene do sad budu provodile i dalje. To se posebno odnosi na kućnu izolaciju i držanje odstojanja, ali i sve druge mjere koje trenutno važe. Drugo, ukoliko se broj oboljelih poveća, naprimjer zbog dolazaka preko uskršnjih praznika, onda će se skok u broju oboljelih sasvim sigurno primijetiti u podacima. Napominjem isto tako da bi bilo poželjno vršiti jos više testiranja (ili taj broj držati barem konstantim). Snažno povećanje testiranja vrlo vjerovatno može dovesti do povećanja ukupnog broja oboljelih, ali se vrijeme kraja epidemije u tom slučaju ne bi trebalo znatno promijeniti. Ostanite kod kuće!", poručio je doktor nuklearne fizike sa adresom u Beču.

Mladi naučnik obradovao nas je svojom prognozom, i nadamo se da će biti onako kako brojevi predviđaju.

 

PIŠE: ALEN ALTOKA