Krajišnici savladali tešku godinu: Vlada USK-a bilježi suficit od 12 miliona KM

vlada usk
Jučer je održana 11. sjednica Vlade USK-a na kojoj su ministri podvukli crtu u dosadašnjem mandatu. Premijer Mustafa Ružnić ističe da je 2019. godina uspješna u odnosu na raniju i na rad prethodnog saziva Vlade.

- Izmirili smo mnogo dugovanja iz ranijih godina, finansijski stabilizirali Kanton koji smo preuzeli sa minusom od cijelog godišnjeg budžeta. Ipak, otkako postoji Kanton, nisu bili bolji rezultati rada jedne vlade do ove naše, pohvalio se Ružnić.

Rezultat je to odgovornog rada i velikog broja ušteda ravnomjerno poduzetih u svim ministarstvima, naglašeno je.

- Pripremamo i budžet za 2020, a dobar rezultat koji smo ostvarili daje nam za pravo da od svih budžetskih korisnika zahtijevamo bolji rad i rezultate. Ostaje nam još da radimo na finansijskoj sanaciji, ali ćemo imati više prostora da u novoj godini više pomognemo borce i socijalne kategorije, trudnice i dječiji doplatak, kazao je Ružnić.

Vlada nije uzela nijedan kredit, dok sada razmatraju uzimanje kredita i donošenje programa isplate pravosnažnih sudskih presuda koje su pojedinačno najveća stavka opterećenja budžeta.

- Pozitivan finansijski rezultat ostvaren je u iznosu od 12.672.000 KM, ukupni prihodi su iznosili 212.695.000, a rashodi 200.022.000 maraka. Platili smo više od šest miliona maraka kredita koje je prethodna Vlada zapostavila, a od koje smo, prema finansijskim pokazateljima, radili šest puta bolje, naglasio je Vedran Prša, ministar finansija.

Svi dosadašnji sazivi Vlade USK-a su ostvarivali deficit, osim prošlog koji je prikazao suficit, ali nauštrb nevraćenog kredita MMF-u i Univerzitetu u istom iznosu od 1,7 miliona KM. Ministar Prša potvrdio je da su premijerove ocjene tačne i da je Vlada ostvarila fantastičan rezultat.

FAHRUDIN BENDER