Krivično djelo i saobraćajka u Velikoj Kladuši- 45 pacijenata u Hitnoj

.

U protekla 24h na području općine Velika Kladuša evidentirani su jedno krivično djelo i jedna saobraćajna nezgoda u kojoj nije bilo povrijeđenih lica.

Hitnu medicinsku pomoć zatražilo je 45 pacijenata, od kojih su 4 upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu. Dežurni su bili dr. Ševal Mešanović i dr. Kasim Selman.

U Covid ambulantu su se javila 23 pacijenta. Nije bilo upućivanja u Kantonalnu bolnicu.

Elektronapajanje je stabilno, saznajemo iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Miljkovića, imala je manju intervenciju na gašenju požara u kontejneru u Trnovačkoj ulici. Intervencija je bila od 23:30h do 00:10h.

Danas se u Bosni očekuje oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne povremeno sa slabom kišom ili rosuljom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 11, a dnevna od 7 do 13, na jugu do 18 °C.

 

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati. Mada će i dalje biti neuobičajeno hladno, naročito u Bosni, stabilnije vrijeme pozitivno će djelovati na većinu populacije. Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Nakon prohladnog, mjestimično maglovitog jutra, kada je poželjno posvetiti pažnju odijevanju, temperature će porasti i biće ugodnije, u najtoplijem dijelu dana prikladno za boravak na otvorenom. Sa noćnim satima ponovo dosta svježije, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji i reducirati kretanje. Opšta slika će, sa više sunca, biti ljepša u Hercegovini.

U spomen na dan utemeljenja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), 16. oktobar se širom svijeta obilježava kao Svjetski dan hrane. Ove godine ujedno se obilježava 76. godišnjica osnivanja Organizacije za hranu FAO. Svjetski dan hrane poziva na globalnu solidarnost kako bi se pomoglo svim populacijama, a posebno najugroženijima, da se oporave od krize te da prehrambeni sistemi postanu otporniji i robusniji kako bi mogli izdržati sve veće nestabilnosti i klimatske šokove, pružiti pristupačne i održive zdrave prehrane za sve i dostojan život za radnike u prehrambenom sistemu. Bosna i Hercegovina je uključena u ispunjavanje UN ciljeva gdje se jedan odnosi na iskorjenjivanje svih oblika gladi i pothranjenosti do 2030. godinem

Svjetski dan reanimacije određen je od strane Evropskog parlamenta i obilježava se 16. oktobra svake godine sa ciljem da se skrene pažnja na važnost poznavanja osnovnih koraka oživljavanja. Raznim kampanjama podiže se svijest o tome da svi mogu naučiti osnovne korake kako bi spasili život.