Kršenju ljudskih i radnih prava: Više od 6.500 migranata preminulo u Kataru

.
Britanski list The Guardian objavio je porazne brojke o smrti više od 6.500 migrantskih radnika na izgradnji infrastrukture za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Oni navode da je više od 6.500 migrantskih radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Šri Lanke i ostalih zemalja preminulo u Kataru od kada je ova zemlja prije 10 godina dobila organizaciju Svjetskog prvenstva, a iako se i ranije upozoravalo na opasnost o kolateralnoj ljudskoj šteti, tamošnje vlasti nisu previše marile za upozorenja.

 

U istraživanju se otkriva da u prosjeku 12 radnika iz navedenih azijskih zemalja preminulo svake sedmice od decembra 2010. godine kada je FIFA dodijelila domaćinstvo Kataru.

Podaci su objavljeni na osnovu informacija iz indijskih, bangladeških, šrilankanskih i nepalskih službenih izvora gdje se navodi da je preminulo tačno 5.927 radnika, a pakistanska ambasada dodaje da su barem 824 radnika iz njene države preminulo između 2010. i 2020. godine.

 

Dalje se navodi kako novinari Guardiana smatraju da je prava brojka smrtnih slučajeva još veća i da u pomenutoj statistici nisu uključeni preminuli radnici iz Filipina, Kenije i još nekih zemalja.

 

Katar je, podsjećamo, posljednjih 10 godina započeo ogroman graditeljski projekat koji je u potpunosti posvećen izgradnji infrastrukture za Svjetsko prvenstvo, a pored stadiona u ovoj državi se grade zračne luke, autoputevi i javni prijevozi.