Nacionalni spomenik na udaru vandala: Provaljeno u kuću Nurije Pozderca

Kuća Nurije Pozderca, jednog od najvećih cazinskih moćnika i najutjecajnijih ljudi s ovih prostora, predstavlja simbol Grada Cazina i jednu od najstarijih autohtonih bosanskih kuća u BiH.

Upravo zbog značaja ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, kojim je proglašena 2017. godine, javnost su rastužile fotografije unutrašnjosti kuće koje dokazuju da vandali nisu zaobišli ni nju. Veće količine smeća, vidljivi tragovi loženja vatre u jednoj od prostorija, šteta na vratima kao posljedica nasilnog ulaska - dokaz su da je potrebno povećati nadzor ovog cazinskog simbola, koji je preživio i napade okupatorske vojske (italijanskih i ustaških vojnih formacija).

Dok neki tvrde da je riječ o lokalnim vandalima, drugi pak vjeruju da riječ o migrantima, te da ćemo posljedice migrantske krize, koja je najveća upravo na Unsko-sanskom kantonu, u većoj mjeri tek osjetiti i u našem gradu. Bila riječ o lokalnim vandalima ili migrantima, kuću Nurije Pozderca treba zaštititi i očuvati jer je dio naše historije, a šta je jedan narod bez historije, bez simbola svoje prošlosti?

Porodična kuća porodice Pozderac sagrađena je oko 1820. godine. Sagradio ju je Ahmet-aga Pozderac, cazinski beg, jedan od vođa otpora odlukama Berlinskog kongresa, inače otac Nurije i Hakije Pozderca.