KUD „Stijena“ predstavilo kulturnu baštinu Cazinske krajine na 51. Đakovačkim vezovima u Hrvatskoj (FOTO)

Home

KUD „Stijena“ predstavilo kulturnu baštinu Cazinske krajine na 51. Đakovačkim vezovima u Hrvatskoj (FOTO)

Nedavno je održana najznačajnija kulturna manifestacija u Republici Hrvatskoj pod nazivom „Đakovački vezovi“.

Danas je to dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora u kojoj sudjeluje cijeli grad.

đakovački vezovi

U svečanom mimohodu „51. Đakovačkih vezova“ sudjelovalo je 57 folklornih skupina sa 3.500 sudionika, iz Hrvatske, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Turske... Dio ove jedinstvene manifestacije bilo je i Kulturno-umjetničko društvo „Stijena“ iz Cazina.

KUD Stijena

- Jedinstven doživljaj bilo je uzeti učešće u svečanom mimohodu zajedno sa ostalih 57 društava i na međunarodnoj smotri izvornog folklora i stvaralaštva. S ponosom smo predstavili naš Grad Cazin i našu domovinu, istakla je za Cazin.NET Asima Sadiković, predsjednica KUD-a „Stijena“.

KUD Stijena

U dijelu „međunarodna smotra stvaralaštva“ ovo KUD prezentiralo je krajiški narodni običaj – svadbu (kad je ljubav odobrena od strane roditelja), dramsko-scenski nastup sa arhaizmima karakterističnim za Krajinu, koji su zajednički pripremili prof. Haseda Kraković Tatarević i voditeljica folkorne grupe gđa. Semira Durdžić, te muzički rukovodilac prof. Ejub Pajalić.

KUD Stijena

- Poseban osjećaj je među hiljadama drugih i drugačijih predstaviti dio svoje kulture i tradicije. Mi smo se zaista potrudili da našim tradicionalnim nošnjama, ručnim radovima i alatom/priborom koji se nekad koristio za izradu istih, kao i pripremljenim jelima koje smo nosili u defileu prezetiramo dio kulturne baštine Bosne i Hercegovine, posebno Cazinske krajine, naglasila je Sadiković.

KUD Stijena


KUD „Stijena“ je svojom prezentacijom izazvalo radoznalost i brojne simpatije učesnika i publike, te još jednom, ovaj put u susjednoj Hrvatskoj, predstavilo našu bogatu tradiciju i običaje.

KUD Stijena


Đakovački vezovi“ je manifestacija koja je dobila međunarodnu turističku Povelju FEST-a (Europska federacija turističkih novinara sa sjedištem u Rimu)zasluge za turizam u 2005. godini, godišnju turističku nagradu ”Anton Štifanić” za 2007. godinu i 2016. Godinu, a 2013. godine je proglašena najboljom kulturnom manifestacijom na području Republike Hrvatske ''Doživi Hrvatsku – Experience Croatia'' od strane Ministarstva turizma, Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice.

KUD Stijena
KUD StijenaKUD Stijena
KUD Stijena

(Cazin.NET)

Topic
Objavito: Ned, 07/16/2017 - 10:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top