fbpx Kuljanin: Nasilje nad ženama nije privatni nego društveni problem

Kuljanin: Nasilje nad ženama nije privatni nego društveni problem

Home

Kuljanin: Nasilje nad ženama nije privatni nego društveni problem


UN Women organizirala je seminar na temu "Uloga medija u prevenciji nasilja nad ženama: rodno odogvorno izvještavanje" a koji je održan u Mostaru.

Aleksandra Kuljanin, službenica za komunikacije UN Women u BiH, kazala je da nasilje nad ženama nije privatni, nego društveni problem.

- Cilj seminara je da se šira zejdnica u BiH upozna sa dosadašnjim trendovima u medijskom predstavljanju nasilja nad ženama, te preporukama kako bi se izvještavanje moglo unaprijediti i aktivnije uključiti medije u borbu protiv nasilja nad ženama, kazala je Kuljanin.

Seminaru su prisustvovali predstavnici medija iz cijele BiH, institucija koje su uključene u borbu protiv nasilja, te nevladinih organizacija.

-UN Women je krajem godine radio analizu medijskog sadržaja koja je pokazala da mediji izvještavaju o slučajevima nasilja ali samo onda kada se nasilje dogodi i nažalost kada završi na stranicama crne hronike.

Rijetki su oni članci koje se bave uzrokom i samim pojmom nasilja, što je nasilje, kako ga spriječiti, na koji način se radi s nasilnicma, vrstama nasilja i slično. Uloga medija jeste da izvještavaju ne samo o slučajevima nasilja, nego o nasilju kao širem društvenom prolemu, kazala je Kuljanin.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 08/04/2017 - 11:07

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top