Kupio Van Gogovu sliku od 10 miliona eura za 16,5 KM

Home

Kupio Van Gogovu sliku od 10 miliona eura za 16,5 KM

Marko Marković (45) iz Beograda, koji se slučajno našao na vašaru u Aranđelovcu, obilazeći ulične tezge i prodavce zastao je ispred prodavaca slika. U moru slika, ipak mu je jedna zapala za oko - slika Vinsenta Van Goga (Vincent van Gogh), platio je svega 1.000 dinara (16,5 KM), a onda je uslijedio međunarodni haos, piše Aranđelovacinfo.rs.

Marković je, naime, kupio "Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ jednu od dvije ukradene slike Vinsenta Van Goga.

U decembru 2002. godine ukradene su dve slike iz Muzeja Vinsenta Van Goga u Amsterdamu. Za samo nekoliko minuta dva lopova su provalila i uzela slike "Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ i Pogled na more u Sheveningenu“.

Zajedno, slike vrijede oko 25 miliona funti.

Lopovi su osuđeni na zatvor godinu dana kasnije, i sve do danas slikama nije moglo da se uđe u trag.

Marko Marković iz Beograda 28. avgusta došao je u posjed slike za koju su mnogi smatrali da je izgubljena, a riječ je o slici "Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ , i slika je na volšeban način stigla u njegove ruke.

- Sasvim slučajno sam se našao na vašaru u Aranđelovcu, i pošto sam ljubitelj umjetnosti, i pasionirani kupac slika, primijetio sam da se na jendoj tezgi prodaju slike, i baš ova mi je privukla pažnju.  Platio sam je svega hiljadu dinara, a kada sam došao kući ukucao sam na internetu ne bi li saznao o čijoj se replici radi, ali sačekalo me je iznenađenje od kojeg i sada drhtim. 

Prema onome što sam vidio, a što su potvrdili par uglednih antikvara, riječ je o slici Van Goga, koje je ukradena. O tome najbolje svjedoči i njegov potpis, i prema riječima svih eksperata koji su ga vidjeli potvrdili su da je originalan. Ovih dana očekujem dolazak delegaciju iz Muzeja iz Amsterdama koji treba da potvrde autentičnoost, a onda ćemo se dogovoriti i za koju sumu će slika biti vraćena muzeju - rekao je Marković za holandski portal amsterdam News. 

Da li će Marko Marković postati milioner, i kako će se završiti ova priča, i odakle Van Gog na vašaru saznat ćemo uskoro.

 

(Izvor: Avaz)

Objavito: Tue, 09/05/2017 - 07:58

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top