Kurz sa Trumpom razgovarao o pitanju Kosova

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz zatražio je od američkog predsjednika Donalda Trumpa na sastanku u Washingtonu veće angažovanje SAD u rješavanju pitanja Kosova.

Kurz je naglasio da SAD imaju jak uticaj na Kosovu koji bi mogle da pozitivno iskoriste.

On je nakon sastanka novinarima rekao da Austrija pozitivno gleda na dijalog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija i da bi podržala razmjenu teritorija, "iako je riječ o škakljivoj temi".

"Ako se dvije strane oko nečeg dogovore, Evropljani ne bi trebalo da im stoje na putu, a tako ni Amerikanci", poručio je Kurz, koji je prvi austrijski kancelar koji se u Bijeloj kući sastao sa jednim američkim predsjednikom u posljednjih 13 godina.

Trump je izrazio želju da Austrija poveća budžet za vojsku, a Kurz mu je jasno stavio do znanja da Beč poštuje njegov stav, ali da svoja budžetska pitanja sam rješava, prenosi Srna.

Kurz e rekao da Austrija ima manje izdatke za svoju odbranu od drugih država, ali da je, što se tiče učešća u međunarodnim mirovnim misijama, natprosječno zastupljena. 

"Vjerujem da u suštini američka administracija ima interes za dobrim odnosima, ali u mnogim pitanjima smo različitih mišljenja", dodao je Kurz.

Kada je riječ o gasu, Kurz je na sastanku prenio Trampu da Austrija podržava projekat "Sjeverni tok dva", jer postoji potreba za osiguranje snabdijevanja gasom, kao i da je otvorena za isporuke tečnog američkog gasa, ali da trenutno cijena nije konkurentna. 

"Zbog toga će Austrija gas i dalje, uglavnom, kupovati iz Rusije", objasnio je Kurz.

Sastanak je održan u četiri oka, a zatim su nastavljeni razgovori u proširenom sastavu. U američkoj delegaciji bili su Trampov šef kabineta Majk Malvenej, njegovi glavni savjetnici John Bolton i Larry Kudlow, potredsjednik Mike Pence, šef diplomatije Mike Pompeo i ministar energetike Rick Perry.