Lajčak nakon sastanka u Mostaru: Čini se da je u BiH interes za EU stao

Home

Lajčak nakon sastanka u Mostaru: Čini se da je u BiH interes za EU stao


Ministar vanjskih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak rekao je večeras u Mostaru da BiH gubi proevropsku dinamiku i da mu se "čini da je interes za EU stao".

"Ima još godinu i po do izbora, a neki političari više razmišljaju o izborima nego o Reformskoj agendi", rekao je Lajčak nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem s kojim je razgovarao o situaciji u BiH.

Lajčak je novinarima izjavio da je EU ozbiljna u pogledu BiH i da očekuje rezultat od BiH.

"Čini mi se kao da je interes za EU stao i da smo u staroj be-ha priči `ko protiv koga`", dodao je Lajčak.

Poredeći situaciju kada je bio visoki predstavnik u BiH i današnje stanje, on je naveo da je BiH, ipak, napredovala. Govoreći o izjavama zvaničnika Stejt departmenta Brajana Hojta Jija da jačaju nacionalne tenzije i da je BiH u riziku da postane propala zemlja, Lajčak je naveo da su na Balkanu vidljive tenzije, posebno između Srbije i Albanije, jer od albanskih političara dolaze neprihvatljive izjave.

"BiH ima svoju sudbinu u svojim rukama i ima perspektivu ulaska u EU", naglasio je Lajčak.

Kao razlog zastoja BiH, Lajčak je naveo komplikovan sistem, te ocjenu da su interesi političkih stranaka iznad interesa zemlje.

Ivanić je rekao da je u BiH nepotrebno potrošena godina dana zbog problema u vezi sa popisom, zatim zbog osporavanja proslave Dana Republike Srpske, te pokušaja pokretanja revizije tužbe protiv Srbije.

"Potrošili smo godinu, a rezultat je ništa. Ništa se nije dogodilo", dodao je Ivanić. On je naglasio da će kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovo pokušati da vrati stvari u kolosijek, iako to nije lako.

Komentarišući Jijove izjave, Ivanić je naveo da je činjenica da BiH ima problema, ali da na svim stranama ima onih koji bi da ovakva dejtonska BiH propadne.

"Jedni su za BiH bez entiteta, drugi za nezavisnu Republiku Srpsku, a treći za treći entitet", rekao je Ivanić, napominjući da je on za dejtonsku BiH. Ivanić i Lajčak prisustvovat će večeras u Mostaru manifestaciji "16. Večernjakov pečat". 

 

(Izvor: Srna)

Tagovi
Objavio: Čet, 18/05/2017 - 20:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top