Lajčak otkrio šta Brisel očekuje od Vučića: "Kada, ako ne sada?"

lajcak
Pitam one koji kažu da sada nije pravi trenutak za to: 'Kada, ako ne sada?, navodi Lajčak

 

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak u intervjuu za Viner cajtung kaže da Brisel od Vučića očekuje "dalekosežnu odluku" po pitanju Kosova, te da se srbijanski predsjednik s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat. 

- Najteži dio je bio da se dijalog uopće ponovo pokrene - kaže Lajčak. 

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine ponavlja da je cilj obavezujući obuhvatni sporazum.

- Već imamo prijedlog teksta o prognanim i nestalim osobama, kao i o ekonomskoj saradnji. Ali i ovdje važi načelo da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno. Trenutno diskutujemo o veoma kompleksnim temama među kojima su finansijska potraživanja i vlasnička prava - rekao je Lajčak. 

Istakao je pitanje Zajednice srpskih općina koja je, kako je podsjetio, već dogovorena sporazumima iz 2013. i 2015. godine, koji pak nisu provedeni.

- To je veoma osetljiva tema o kojoj se oglasio i kosovski Ustavni sud - to mišljenje se mora uzeti u obzir. Ali, pitam one koji kažu da sada nije pravi trenutak za to: 'Kada, ako ne sada? Pa sami ste potpisali dogovor - navodi Lajčak. 

Na pitanje novinara bečkog lista da li za dogovor nedostaje motivacije, jer države EU godinama nisu zainteresovane da prime nove članice, što je kritikovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Lajčak odgovara:

- Predsjednik Vučić postavlja legitimno pitanje. Očekujemo od njega da donese dalekosežnu odluku, a on se pita: 'Kako mogu da objasnim građanima da je to dobro za njih?' Ovaj pregovarački proces je od početka bio povezan sa evropskom perspektivom zemlje i sada se Vučić pita: "Koliko ćemo te evropske perspektive dobiti?'" 

Slovački diplomata ukazuje da balkanske zemlje očekuju evropsku perspektivu, a EU očekuje da one na tome ozbiljno rade. To je, navodi Lajčak, „princip kokoške i jajeta“. „Možemo da se međusobno optužujemo, ali to nikome ne koristi.“

Navodeći da izvještaji Evropske komisije o napretku jasno pokazuju da se u regionu „izgubio reformski elan“, Lajčak kaže da zemljama Zapadnog Balkana „mora biti jasno da prijem u EU zahtijeva mnogo rada i da niko ne dobija članstvo tek tako“. 

- Tokom prošle Evropske komisije smo izgubili političku viziju, dominirali su tehnički detalji. To se osjetilo i u državama Zapadnog Balkana. Ali uskoro bi trebalo da počnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uvedena je nova metodologija u razgovorima o proširenju. Politička vizija je ponovo tu - dodaje Lajčak u intervjuu za Viner cajtung, prenosi DW.

Na pitanje o idejama iz SAD koje bi eventualno uključivale razmjenu teritorija između Kosova i Srbije, Lajčak odgovara: „Moramo da nađemo evropsko rješenje koje odgovara 21. vijeku. Region ima tragičnu prošlost sa povlačenjem granica duž etničkih linija."