Lajčak: Zabrinjava me izbor Dodika u Predsjedništvo BiH

Veoma sam zabrinut rezultatima izbora u BiH i izborom Milorada Dodika u Predsjedništvo BiH, izjavio je u Dublinu nekadašnji visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak koji trenutno obavlja funkciju predsjednika Generalne skupštine UN-a.

„Dodik uopće ne krije da ne vjeruje u budućnost BiH. On sada ulazi u Predsjedništvo BiH i sumnjam da će koristiti tu poziciju da na određeni način jača Bosnu i Hercegovinu“, dodao je Lajčak.

On je poručio da Evropa ne smije izgubiti interes za Zapadni Balkan.

Ocijenio je i da BiH ima evropsku perspektivu, ali još uvijek nije dovoljno blizu članstvu u Evropskoj uniji (EU) da bi se osjetili svi efekti integriranja u evropsku zajednicu.

„To je također zabrinjavajuće. U trenutku kada vidite da perspektiva članstva u EU postaje opipljiva, to zaista promijeni način na koji radite. Međutim, moram biti iskren i reći da BiH još nije blizu tome“, rekao je Lajčak.

Naveo je i da nije optimističan kada je riječ o rezultatima izbora za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

„Hrvati smatraju da ih niko ne predstavlja, jer je Željko Komšić izabran glasovima Bošnjaka. Hrvati su se oduvijek osjećali marginalizirani, a sada je to još više došlo do izražaja. Za njih, u Predsjedništvu BiH trenutno sjede dvojica Bošnjaka i jedan Srbin“, kazao je Lajčak.

Komentarišući aktuelnu situaciju u Makedoniji, Lajkčak je kazao da EU treba biti glavni igrač na Balkanu, ali da to trenutno nije slučaj.

„Pozivam EU da postane svjesna svoje globalne odgovornosti. Ne možemo samo biti zauzeti svojim internim agendama. Ostatak svijeta i naši susjedi očekuju da mi odigramo svoju ulogu“, istakao je Lajčak, prenosi londonska medijska platforma Emerging Europe.