Lejletu-l-Kadr će osjetiti onaj ko osjeti stid prema Gospodaru

Lejletu-l-Kadr je noć u kojoj je počela objava Kur'ana, koji je promijenio historiju čovječanstva.

Lejletu-l-Kadr je noć u kojoj je počela objava Kur'ana, koji je promijenio historiju čovječanstva. Ovo je u razgovoru za „Avaz“ kazao hafiz Ammar ef. Bašić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu i jedan od najpopularnijih mladih alima u BiH.

Posebna simbolika

Govoreći o mubarek noći Lejletu-l-Kadr, hafiz Bašić kaže da je Kur'an Allah, dž. š., preuzeo na Sebe, da se zagubiti i izmijeniti ne može, tako da noć u kojoj je počela objava takve veličanstvene Knjige sama po sebi ima vrijednost.

- Kur'an kada opisuje ovu noć, govori da je bolja od hiljadu mjeseci, dakle oko 83 godine ljudskog života, što ima jednu posebnu simboliku. Ova noć skrivena je u posljednjoj trećini ramazana i zato muslimani posebno posljednjih deset noći ramazana budu posvećeni ibadetu, dovi, sadaki te na taj način nastoje steći veliku nagradu kod Gospodara – kaže ovaj 29-godišnji hafiz.

Prema mišljenju islamskih učenjaka, najprije će biti da je Lejletu-l-Kadr 27. noć ramazana, ali u svakom slučaju, dodaje hafiz Bašić, posljednju trećinu ovog mjeseca treba provesti u dodatnom zikru, dovi, namazu, a posebno ponavljati molitvu: Allahu, ti si Onaj Koji prašta, voliš da praštaš, pa Te molim, meni oprosti!

Vječna ljepota

- Ko osjeti stid prema Gospodaru, takav je i osjetio Lejletu-l-Kadr. Suština je priznati svoje slabosti Gospodaru i tražiti od Njega oprosta i snage da bivamo bolji, prema Njemu, ali i Njegovim stvorenjima – kaže Bašić.

Napominje da je ova noć najvrednija jer je u njoj počela objava Kur'ana.

- Ako želimo svome životu dati na vrijednosti, okrenimo se Kur'anu, pročitajmo makar jednom prijevod, pogledajmo koje su to poruke od Stvoritelja i nastojmo da vežemo srca za Vječnu ljepotu. Ko donese takvu odluku u ramazanu, u noći Kadr, takvom možemo čestitati na pronalasku noći „koja je bolja od hiljadu mjeseci“ – dodaje Bašić.

U vjeri nema matematike

Bašić ističe da u vjeri nema matematike i kalkuliranja, a da bi vjera imala težinu i da bi životu mogla dati smisao, ona mora biti konstanta.

- Ova noć dolazi kao vrhunac nastojanja jednog vjernika da zadobije Božije zadovoljstvo i ljubav. Nije smisao da čovjek jednu noć samo bude u konekciji s Bogom, već da to bude njegova konstanta, da bez toga njegov život nema smisao. Tada možemo reći da je neko „našao“ Lejletu-l-Kadr – kaže Bašić.

Bog djela nagrađuje po nijetu

- Ko se obraća ljudima samo kada mu nešto treba, a ne cijeni njihovo dobročinstvo inače, neće biti omiljen kod tih ljudi. Zamislite kako je nepravedno da se neko okreće Bogu samo u teškim situacijama ili u jednoj noći, a zanemaruje Njegovu dobrotu i blagodati tokom ostatka godine i u trenucima „kada mu ide“. Naravno, i takvo postupanje je bolje nego da se nikako ne traži Lejletu-l-Kadr, ali treba imati na umu da Bog djela nagrađuje po nijetu – kaže Bašić.