Lezi pod palmu i uživaj !

Home

Lezi pod palmu i uživaj !


Normalan svijet u normalnim državama ovih dana uvelike pakuje kofere i prostire geografske karte kako bi odlučili gdje će ove godine na godišnje odmore. U Bosni i Hercegovini, i ovih dana građani uglavnom prostiru oglasnike tražeći posao, kopaju po kontejnerima tražeći obrok, prodaju organe da obezbjede djeci fakultete, ali to ne sprječava našu političku elitu da i ove godine besramno digne sidra i preseli na Jadran.

Piše : Faruk Ajdinović

Zanemarite činjenicu da nam je država u vjerovatno najgoroj post-dejtonskoj krizi, zanemarite da smo raj jedino za kriminal i korpuciju, zanemarite da cijene rapidno rastu, jer su naši uvaženi zastupnici uhljebljeni i šćućureni po raznim domovima i salama ovih dana pokrenuli pitanje od životnog značaja – imaju li pravo na ljetovanje ?! Prvo za pohvalu je napredak tj. Kritičko promišljanje jer su dosad obično kukavički, kako i priliči moralnom kukavnju, nestajali iz kancelarija, a u njih se vraćali početkom septembra sa preplanulim tenom. Ipak, obeshrabruje činjenica da se zastupnici i poslanci uopće mogu drznuti i zatražiti regrese, plate i tople obroke, pa nestati na ljetovanju. Gdje je tu odgovornost prema onom gladnom i osiromašenom narodu koji ih je birao ?! Vjerovatno je odmah tu ispod kratkih hlača i majica spremnih za plavi Jadran. U toj bitnoj i nadasve konstruktivnoj raspravi o godišnjim namakanjima „umornih i iscrpljenih“ duša ovdašnje elite, javila se svaka, pa i najpraznija glavica koja se nekim čudom uspjela ugurati u dobro plaćene poslaničke klupe. Među njima prednjači pojava koja se, bez nekog naročitog razloga, odaziva na ime Ognjen Tadić. On je izjavio : „Ja imam pravo na godišnji jer ja predstavljam Republiku Srpsku, a mi smo svoje obaveze ovdje završili“. Prema novoizabranom predsjedavajućem državnog Doma naroda treba imati razumijevanja. Možda čovjek samo hoće da posjeti nikad prežaljeni Zadar za koji je, u svojstvu ratnog izvještača, 1991. ustvrdio da će biser „srpskog Jadrana“. Nek’ je sretno predsjedniče !

Iz ćoška stranačke kancelarije u Mostaru javila se i Borjana Krišto. Nekadašnja prodavačica karata na autobusnoj stanici u Livnu, a sad ozbiljna kandidatkinja za mjesto predsjedavajuće vijeća ministara, bi, da se nju pita, poštovala zakon, a zakon kaže – svi na more ! I gospođu Krišto treba razumijeti. Mora da je strahovito naporno klimati glavom i sakog jutra u 8 sati čekati stranačkog predsjednika da ti kaže šta ćeš taj dan misliti. Poslanici iz reda SDA su mišljenja da, ako drugi idu na more, zašto ne bi i oni jer, dabome, nisu ni oni male gužve da rade i zarađuju plate, dok ostali krše i lome po elitnim jadranskim lokacijama. Potrošit će se, na Jadranu, puno državnih para. Prvo će dobiti plate, pa onda regrese, naravno uz pune naknade za razno-razne kerefeke poput odvojenog života, putnih troškova, pa će, za mjesec i više dana odsustvovanja sa radnih mjesta, bh. Parlamentarci će dobiti preko 5.000 KM.  Tako vam je to, dragi moji. Vi koji ćete ove godine put susjedne države, pripazite da na nekoj plaži, vješto kamfulirane u poštene ljude, ne zapazite i nekog bh. Apartčika. Recimo, Ivu (i) Miru Jovića ili, ne d’o Bog, Dušanku Majkić.

Blago nama sa ovakvim političarima. Ali neka ne zaborave da je uvijek bilo i uvijek će biti – oteto – prokleto.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:54

Facebook komentari

Back to top