Lider Hamasa: Nismo glupi da se praćkom borimo sa nuklearnom silom

Hebrejski dnevnik Yedioth Ahronoth i italijanska La Repubblica objavili su rijetki intervju sa liderom Hamasa Yahyom Sinwarom koji je potcrtao da njegovoj organizaciji novi rat s Izraelom nije u interesu.

„Kroz rat nećemo postići ništa“, rekao je on.

Sinwar je italijanskim novinama rekao da je Izrael počeo vršiti agresiju na Gazu mnogo prije nego što joj je 2007. godine nametnuo blokadu.

Dodao je kako je Hamas spreman na razmjenu zarobljenika, što bi bio dio budućeg dogovora s Izraelom o okončanju te blokade.

„Mi smo stalno pod okupacijom. To je agresija na dnevnoj bazi, s tim što njen intenzitet varira“, rekao je Sinwar.

Izraelu gora pobjeda nego poraz 

Lider Hamasa je rekao da njegova grupa nije toliko glupa da počne rat sa mnogo jačim Izraelom, ali je dodao i to da Izraelcima ne bi bila u interesu potpuna vojna pobjeda nad Hamasom.

„Istina je da novi rat nije ni u čijem interesu, pa nije niti u našem. Ko bi se volio praćkom boriti sa nuklearnom silom?“, podvukao je Sinwar, koji je dodao da bi izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu pobjeda donijela više štete od poraza:

„Jer, to bi bio četvrti rat. Oni se svim silama trude da se riješe Palestinaca sa Zapadne obale i sačuvaju jevrejsku većinu. Ne vjerujem da žele nova dva miliona Arapa“.

Hamas na granici s Izraelom organizira proteste na sedmičnoj bazi, u nastojanju da izbori ukidanje blokade koja je nametnuta 2007., kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom.