“Lijepa naša” crni se od ustaša: EU reagirala na „užasna“ svjedočanstva iz Hrvatske

asd
„Užasne“ izjave svjedoka – to je naslov članka iz današnjeg izdanja lista Süddeutsche Zeitung (SZ) u kojem se napominje kako je „Europska unija reagirala na izvještaje o zlostavljanju migranata u Hrvatskoj“

SZ prenosi detaljne izjave jednog od migranata iz Bangladeša, koji je, kako sam tvrdi, humanitarnoj organizaciji Danish Refugee Council (DRC) opisao ono što je doživio na granici BiH i Hrvatske. On je, zajedno s još 22 druga migranta, pokušao ilegalno prijeći granicu, nakon čega su ih, po njegovom svjedočanstvu, neposredno nakon stupanja na hrvatski teritorij, uhvatili policajci Republike Hrvatske. Migrant iz Bangladeša tvrdi da su ih policajci pitali „jesu li homoseksualci”, te da je na brutalan način i seksualno zlostavljan.

O tim tvrdnjama je posljednjih dana izvijestilo nekoliko svjetskih medija. DRC je već nekoliko dana ranije dokumentirao neobično velik broj takozvanih „pushbackova”, odnosno nasilnog vraćanja migranata iz Hrvatske na teritorij BiH. Ta je praksa ilegalna po međunarodnom pravu. DRC je zabilježio izjave očevidaca, migranti govore o „užasnim” stvarima, rekla je glavna tajnica DRC-a Charlotte Slente.

„Nehumani tretman…”

Ona je pojasnila da je u roku od samo sedmicu dana više od 75 osoba svjedočilo o „nehumanom tretmanu, o stravičnim udarcima i o seksualnom zlostavljanju” migranata od strane hrvatskih policajaca. Danska organizacija je sve to potkrijepila foto-materijalom: na snimkama se vidi tamne masnice na tijelima migranata ili rane na njihovim licima. Hrvatska vlada je demantirala izvještaj koji je objavio britanski Guardian, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović požalio se kako se ne piše više o „humanom” postupanju hrvatske policije prema migrantima.

Ovo nije prvi put da se može čuti prigovore na rad policije najmlađe članice Europske unije. Proteklih godina je objavljeno nekoliko izvještaja u kojima se tvrdi da Hrvatska prakticira „pushbackove” i da nasilno vraća migrante u BiH. Novost je da je Europska komisija po prvi put prilično jasno komentirala te izvještaje.

SZ prenosi izjavu europske povjerenice Yive Johansson, koja je preko Twittera potvrdila da je dobila izvještaj DRC-a i da ga je shvatila „vrlo ozbiljno”. Povjerenica je, prenosi minhenski list, najavila kako planira „vrlo duboku diskusiju s hrvatskim vlastima o tim i drugim izvještajima o kršenju temeljnih prava”. Johansson je pojasnila da će se preispitati i mehanizmi zaštite granica, Hrvatska naime za osiguranje svojih granica prima financijsku pomoć iz Bruxellesa.

Hrvatske vlasti su najavile da će ispitati nove prigovore i da će informirati EU. Vlada u Zagrebu je odbacila izvještaje DRC-a, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je rekao da hrvatska policija na granici obavlja važan posao i štiti EU od ilegalnih migracija.

EU tolerira nasilje?

Kritičari su, podsjeća SZ, do sada predbacivali Uniji da šutke tolerira povrede ljudskih prava na svojoj vanjskoj granici – prema BiH. Britanski Guardian je u lipnju ove godine, pozivajući se na interne dokumente EU-a, pisao kako su službenici u Bruxellesu oklijevali reagirati na povrede međunarodnog prava od strane hrvatskih vlasti – zbog bojazni da time ne izazovu „skandal”, piše minhenski list. I dodaje kako „promatrači pretpostavljaju da Hrvatska tako rigorozno štiti svoju granici kako bi poboljšala šanse za prijem u Šengen”.

Proteklih dana nekoliko njemačkih medija je također pisalo o novim prigovorima na račun hrvatskih vlasti i izjavama migranata koji tvrde da ih se prisilno vraća na teritorij BiH. Tabloid Bild-Zeitung konstatira da se radi o „eskalaciji nasilja na vanjskoj granici EU-a”. Najčitaniji europski dnevni list napominje da je granica Hrvatske i BiH duga skoro 1000 kilometara i da je dijelom „propusna”, te da „izbjeglice koje se zaustavi, svjedoče o groznim stvarima”.

„Svjesno kršenje međunarodnog prava”

Sedmičnjak Die Zeit na svom portalu podsjeća i na katastrofalne uvjete u kojima su u BiH smještene tisuće migranata i na brojne pokušaje prelaska granice s Hrvatskom. Javni servis ARD na svom portalu tagesschau.de prenosi svjedočanstva migranata iz Pakistana koji također tvrde da je bio zlostavljan od strane hrvatskih policajaca. „Brutalni pojedinačni slučajevi? Ne! Iako se ne može provjeriti istinitost svakog pojedinog svjedočanstva, zlostavljanja i protjerivanja su na granici dobro dokumentirana od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava. Zapravo bi sve osobe koje dođu u Hrvatsku, a time i u EU, morale biti tretirane humano i morale bi dobiti mogućnost da podnesu zahtjev za dodjelom azila. Ali umjesto toga se očigledno svjesno krši međunarodno pravo”, piše ARD.

Image
hjk