Lijepe vijesti iz Cazina: Nema više zaraženih korona virusom

dhjk
U vrijeme teške borbe sa korona virusom, lijepa vijest stiže iz Cazina, grada u kojem je do nedavno bio veći broj oboljelih.

Naime, od početka pandemije, u Cazinu je od posljedica korona virusa preminulo troje, dok je, nakon što je retestiranjem potvrđeno da su i preostala tri oboljela lica negativna, ukupno 36 izliječenih.

Organizacija oko prevencije i pravovremonog regiranja na pojavu korona virusa je u ovom gradu krenula na vrijeme. Zbog geografskog položaja grada, kao i velikog broja građana koji rade u inostranstvu,

Gradski štab civilne zaštite sa svojim aktivnostima je započeo još početkom marta, a održavali su se i svakodnevni sastanci. Aktivirana je široka mreža povjerenika u mjesnim zajednicama sa preko tri stotine ljudi preko kojih se vršila provjera lica koja su dobila rješenja o samoizolaciji, a zahvaljujući istoj mreži nijedan građanin nije bio gladan niti je ostao bez lijekova i druge neophodne pomoći.

Za manje od 24 sata sportsku dvoranu pretvorili su u izolatorij u slučaju pojave većeg broja oboljelih još i prije potvrde prvog slučaja zaraženog u Cazinu. U Gimnaziji je ubrzo bio spreman i drugi karanten sa kapacitetom od 56 mjesta, a po gradu su postavljeni dezinfekcioni tuneli.