Lira potonula na novi najniži nivo u historiji, Turska pokreće akcijski plan

Turska je izradila akcijski plan i počet će ga provoditi u ponedjeljak ujutro kako bi umirila ulagače, kazao je u nedjelju ministar finansija Berat Albajrak, nakon što je tečaj lire prema američkom dolaru potonuo na novi najniži nivo u historiji.

U intervjuu objavljenom na internetskim stranicama dnevnika Hurriyet, Albajrak je kazao da je slabost lire posljedica „napada”, ponovivši izjavu predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) - koji je njegov punac - ali je istaknuo i da je akcijski plan spreman, prenosi Index.hr.

- Od ponedjeljka ujutro, naše institucije će poduzeti potrebne korake i obavijestiti o tome tržišta - kazao je Albajrak, ali nije iznio konkretne detalje o planiranim koracima.

Kazao je da je plan pripremljen za banke i sektor realne privrede, uključujući male i srednje velike firme, na koje najviše utječu oscilacije tečajeva valuta.

"Brzo ćemo poduzeti potrebne korake s našim bankama i bankarskim regulatorom", kazao je.

Odbacio je sve špekulacije da bi Turska mogla intervenirati na bankovne račune u dolarima, rekavši da bilo kakvo oduzimanje ili pretvaranje tih depozita u lire ne dolazi u obzir.