fbpx LJAJIĆ O POSJETI ZVIZDIĆA: “Situacija u regionu kao da je 1996, a ne 2017. godina”

LJAJIĆ O POSJETI ZVIZDIĆA: “Situacija u regionu kao da je 1996, a ne 2017. godina”

Home

LJAJIĆ O POSJETI ZVIZDIĆA: “Situacija u regionu kao da je 1996, a ne 2017. godina”


"Vidim ovdje pomamu da će dolazak Trumpa sve promijeniti, ali neće. Mi moramo da učinimo ono što je do nas da te odnose uređujemo. Moramo da poboljšamo ekonomiju, infrastrukturu, da koristimo fondove Evropske unije i tako da stvaramo teren za neku drugu generaciju koja će ove probleme rješavati bolje nego mi", ističe Ljajić.Ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić kaže da kada se pogleda situacija u regionu stiče se utisak da je 1996. godina, a ne 2017. On dodaje da postoje različita gledišta na prošlost, ali da se ne može očekivati da će Donald Trump ili neko drugi od spolja promijeniti situaciju, već da sami moramo da učinimo sve što je do nas da te odnose uredimo."Svi narodi imaju svoju viziju na to šta se dešavalo u prošlosti, a kada pogledate odnose u regionu imate utisak da je 1996. a ne 2017. godina i mislite da se neka pitanja nikada neće riješiti", rekao je Ljajić gostujući u Novom danu.On kaže da niko ne može da predvidi šta će se u budućnosti dešavati i kuda će se svijet kretati, ali da narodi u regionu moraju da traže zajedničke tačke na kojima će raditi bez obzira kako tumačili događaje iz prošlosti i sadašnjosti."Vidim ovdje pomamu da će dolazak Trumpa sve promijeniti, ali neće. Mi moramo da učinimo ono što je do nas da te odnose uređujemo. Moramo da poboljšamo ekonomiju, infrastrukturu, da koristimo fondove Evropske unije i tako da stvaramo teren za neku drugu generaciju koja će ove probleme rješavati bolje nego mi", ističe Ljajić.Uoči posjete Beogradu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denisa Zvizdića, Ljajić kaže Srbija i BiH imaju manje otvorenih pitanja nego Srbija i Hrvatska."Ovdje je otvoreno pitanje granice, iako je riješeno 97 posto. Na četiri lokacije treba da se definiše administrativna linija, a to su Hidro elektrana Zvornik, Bajina Bašta, pruga Beograd-Bar kod Štrpca i granica kod Priboja i Rudog. Otvoreno je i pitanje nestalih, pitanje sukcesije se odvija na svoj način i pitanje vojnih stanova. Izbjeglice su riješile svoja stanarska prava. Ostaju unutrašnja pitanja uređenja u BiH, ali to se rješava u BiH", objašnjava Ljajić.

Ljajić odustaje od predsjedničke kandidature?!

Kada su u pitanju predsjednički izbori u Srbiji, Ljajić kaže da poslije 25 godina u politici nema želju da izbore kositi kako bi se afirmisao i postao vidljiviji na političkoj sceni. Dodaje da bi njegova kandidatura za stranku bila dobra, ali postoji nešto što je u ovom trenutku važnije od toga."U ovom trenutku je realnije da koalicija ima jednog kandidata i mi ćemo ga podržati. Na SNS-u je da odrede kandidati, a ako to bude zajednički kandidat vladajuće većine mi ćemo u toj kampanji učestvovati i truditi se da pobijedi", kaže Ljajić.On smatra da bi pored dva relativno jaka kandidata, kako ocjenjuje Vuka Jeremića i Sašu Jankovića, odlazak u drugi krug mogao da znači „potpunu mobilizaciju na opozicionoj političkoj sceni“."Naš cilj treba da bude pobjeda u prvom krugu, a da bi se to dogodilo svi treba da podržimo zajedničkog kandidata", ističe Ljajić i dodaje da bi i svaki prolaznik na ulici znao da kaže da najviše šansi za takvu pobjedu ima aktuelni premijer Aleksandar Vučić.Ljajić ocjenjuje da će predstojeći predsjednički izbori predstavljati prekompoziciju političke scene, posebno na opozicionom dijelu."Pojaviće se nove političke snage, poziciju DSS-a, koji polako nestaje, zauzeće Vuk Jeremić. Saša Janković će zauzeti poziciju građanske opcije i stranke koja će imati ulogu. Mislim da i jedan i drugi učestvuju na izborima da bi izmjerili snagu na političkoj sceni, a ne da se nadaju da pobijede", kaže gost Novog dana.Dodaje da će poslije ovih izbora neke stranke otići u prošlost.

Ne zna koliko košta kampanja na BBC

Turistička organizacija Srbije pokreće kampanju na BBC kako bi promovisala turističke potencijale Srbije. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija zna koliko će ta kampanja koštati, ali kaže da se pregovaralo tri do četiri mjeseca sa britanskim javnim servisom."Kampanja će od marta biti tri nedjelje na BBC, a potom do septembra digitalna, pa poslije još tri nedjelje na TV-u. I sa tako relativno malim budžetom mislim da ostvarujemo dobre rezultate. Biće kampanja i na drugim svjetskim specijalizovanim televizijama", najavio je srbijanski ministar.Suštinu sukoba sa Muamerom Zukorlićem Ljajić objašnjava kao pripadnost različitim svjetovima i civilizacijskim razlikama koje postoje između njih. "Niti imamo šta zajedničko, niti želim da imamo", naglašava Ljajić. (Izvor: Slobodna-bosna.ba)
Objavio: Ned, 22/01/2017 - 15:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top