LJEČILIŠTE GATA: Pripreme za obnovu u toku

Home

LJEČILIŠTE GATA: Pripreme za obnovu u toku


Jučer je u okviru redovnih radnih posjeta ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona, Hazim Kapić posjetio i ZU lječilište "Gata".

Ministar Kapić se ovom prilikom upoznao sa stanjem u ovoj zdravstvenoj ustanovi. U toku razgovora sa direktoricom našao je da postoji dokumentacija za otvoreni i zatvoreni bazen koja je urađena još 2008 godine i u potpunosti je dovršena. Cijena ove gotove dokumentacije prema izjavi direktorice iznosi 36.000 KM. Ministar je ovom prilikom naglasio da ova već gotova urađena dokumentacija treba u potpunosti da izađe u javnost kako bi se moglo početi sa aktivnostima za dobijanje sredstava. Ovom prilikom naglasio je da se treba pozabaviti i pitanjem zaposlenog kadra u ovoj zdravstvenoj instituciji, jer je se radi o vrlo malom kolektivu u odnosu na kapacitet lječilišta.

Termo-mineralna voda Gata je po provedenim istraživanjima u svojoj kvaliteti i omjeru minerala 2. u  Evropi. Voda Gate je mineralna voda sa naglašenim prisustvom kalcija, natrija, sulfata, cinka, hidrokarbonata i klorida. Voda je homeotermna (temp. 36° C), Ph neutralna (7,1) i blago radioaktivna zbog prisustva urana i radona. Obogaćuje ju više od 20 sastojaka iz grupe humoralnih vitamina. U koliko bi zaista došlo do obnove i proširenja kapaciteta i spektra usluga to bi bio veliki dobitak za USK.

(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Čet, 01/06/2017 - 12:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top