fbpx Ljekovita svojstva sjemenki lana

Ljekovita svojstva sjemenki lana

Home

Ljekovita svojstva sjemenki lana


Sjeme lana ima dugu historiju upotrebe u medicinske svrhe. Najraniji spomen o sjemenu lana u pisanoj historiji je nađen 650 p.n.e. kada je sam Hipokrat pisao o koristima sjemena lana za bolove u stomaku. Danas, ovo sjeme se uzgaja u tekstilne i prehrambene svrhe. Nutritivno govoreći poznato je da je sjeme lana izvrstan izvor omega 3 masnih kiselina i lignana, koji su dokazano dobri u protiv srčanih oboljenja  i određenih vrsta karcinoma.

Lan se koristi za mnoga stanja vezana za probavni trakt, uključujući kroničnu konstipaciju, popravljanje štete od prevelike upotrebe laksativa, upalu velikog crijeva, sindrom iritabilnih crijeva, rana na velikom crijevu, upalu sluznice želuca (gastritis) i upalu tankog crijeva.

Osim toga lan se koristi za poremećaje u radu srca i krvnih sudova, uključujući visok kolesterol, aterosklerozu, visok krvni pritisak i koronarne bolesti.

Primjene je našao kao pomoć kod akni, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), problema sa bubrezima kod oboljelih od lupusa, simptoma menopauze i bolova u grudima. Osim toga koristi se za dijabetespretilost i mršavljenje.
Našao je primjenu i kod smanjenja rizika od slabih kostiju (osteoporoze) i kao zaštita protiv raka dojke, pluća, debelog crijeva i prostate.

Nekad se stavlja na kožu protiv akni, opekotina, ekcema, psorijaze i za umirenje upala.

Najčešći način za uključivanje sjemena lana u prehranu je miješanjem u fermentiranim mliječnim proizvodima pa tako imamo;

Mljeveno sjeme lana i jogurt

Radi bolje probave napravite sebi svako jutro smjesu od jedne kašike mljevenog sjemena lana i jogurta  ili kefira. Pripremljeno ostavite da odstoji deset minuta i uzmite prije doručka. Pošto sjeme lana nabubri u crijevima stvara dugotrajniji osjećaj sitosti i može doprinijeti mršavljenju. Ovaj recept isprobano i dokazano pomaže u čišćenju toksina pražnjenjem crijeva odnosno regulisanjem probave i uspostavljanjem ravnoteže u flori crijeva.

Napomena: Sjeme lana bi trebalo čuvati u frižideru. 

Nutritivne vrijednosti:

Po porciji: 191 kalorija, 3 g masti (0g zasićenih), 6 g vlakna, 35 g ugljikohidrata, 8 g proteina, 68 mg folne kiseline, 16 mg kolesterola, 2 g šećera,  23 IJ vitamina A, 0 mg vitamina C, 33 mg kalcija, 2 mg željeza, 300 mg natrija, 194 mg kalija.

(Izvor: Sunnahproduct)

Objavio: Sat, 10/06/2017 - 08:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top