Ljepote BiH: Spoj tradicije, kulture i netaknute prirode oduševljava turiste (FOTO)

Home

Ljepote BiH: Spoj tradicije, kulture i netaknute prirode oduševljava turiste (FOTO)

Idealan ljetni odmor ne mora uvijek značiti ljetovanje na moru ili nekoj top turističkoj destinaciji u svijetu. 

Naime, ruralni turizam već godinama je hit, ne samo u regiji nego u čitavom svijetu, iz razloga što se ljudi sve više vraćaju tradicijskim vrijednostima i netaknutoj prirodi, gdje žele pronaći mir i spokoj, daleko od svakodnevne gradske buke, gužve i stresa. 

bijeljina

Drvene kućice

Stoga su etno-sela u BiH sve popularnija mjesta za odmor, ne samo domaćih nego i stranih gostiju.

U njima se prepliću bogata tradicija i vrhunske turističke usluge, krase ih etno-elementi i motivi živopisnog bosanskog odnosno hercegovačkog podneblja i pravi su gastronomski raj za sve gurmane.

Da turisti sve više hrle u ova mjesta, potvrdili su nam u bh. etno-selima koje su naše ekipe posjetile. 

Na trećem kilometru od Bijeljine nalazi se Etno-selo „Stanišići“, najveće na Balkanu. Vlasnik Boris Stanišić kaže da je u semberskoj ravnici još 2003. godine počeo da ostvaruje svoj san.

- Ovdje imamo moderan turistički kompleks, etno-centar koji nudi brojne turističke sadržaje - kaže Stanišić, ističući da tokom godine imaju blizu 700.000 gostiju.

U dva moderna hotela s pet zvjezdica „Pirg“ i „Ras“ te u autentičnim drvenim kućama gostima je na raspolaganju oko 360 ležajeva. Tu su i moderne višenamjenske kongresne sale, sportski tereni, atletske staze, teniski tereni, dječije igraonice... 

Kraljevsko etno-selo „Kotromanićevo“ kod Doboja idealno je za odmor i uživanje. Ime mu je dao turistički vizionar Miodrag Bosić iz Doboja, po kraljevskoj dinastiji Kotromanići, u čije je vrijeme Bosna bila uređena država, a čine ga 24 objekta.

Selom dominira veliki kraljevski dvorac. Konobari su odjeveni u kraljevsku nošnju, a na meniju su tradicionalna bosanska jela.

U sredini dvorca je bista Tvrtka I Kotromanića, koju je izgradio samouki vajar iz Teslića.

- Ovdje se dolazi da bi se odmorilo, da se razgledaju starine iz naše daleke historije i da se djeca poigraju - ističe Bosić.

Povoljne cijene

Ni Hercegovina ne zaostaje kada je u pitanju turizam s elementima etno-priče. Nadomak Međugorja iz kamena je prije devet godina izniklo „Herceg etno-selo“, čudo hercegovačkog kraja.

Na površini od sedam hektara 2008. godine napravljeno je više od 50 kamenih objekata koje krase etno-elementi i motivi živopisnog hercegovačkog podneblja.

- Napravili smo iskorak u razvoju našeg etno-sela, koje kombinira mir, spokoj, urednost, sadržaje i prihvatljivu cijenu u odnosu na ono što se dobije - kaže nam Branimir Penava, voditelj projekta. 

Selo godišnje posjeti više od 300.000 gostiju. 

Raj u raju

Eko-selo „Raj u raju“, smješteno u Idbru, na osam kilometara od Konjica, pravo je mjesto za uživanje u ljetnim mjesecima ukoliko želite osjetiti čari prirodnih ljepota.  

Kapacitet eko-sela je 60 ležajeva, a uz Baščicu može uživati oko 200 gostiju te osjetiti idealan spoj hercegovačkog sunca i svježine planinske rijeke, ali i planine Prenj.

Vesna i njen suprug Esad Bećirović izgradili su vikendicu, a onda odlučili da naprave svoj mali raj, danas prepoznatljivu turističku atrakciju, koju rado posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

- Ovdje nudimo vrhunsku uslugu, ali i odmor za dušu i tijelo - kaže Esad i dodaje da je supruga Vesna zadužena za kuhinju.

raj

Etno-selo u srcu Viteza - „Čardaci“ magnet za turiste

U srcu Viteza nalazi se Etno-selo „Čardaci", koje je postalo magnet za bh. građane, ali i za strane turiste.

Ovo turističko naselje čine 15 etno-kućica i motel te raspolaže sa 33 kreveta napravljena od prirodnog materijala, prema uzoru na stare bosanske kuće. 

Interijer je do posljednjeg detalja uređen u autohtonom bosanskom stilu. Gostima su na raspolaganju i restoran koji poslužuje specijalitete tradicionalne kuhinje, vodeni park, suvenirnica, ribnjak, spa-centar...

Nacionalni park „Una“ - Krajišnici njeguju tradiciju

Mamac za turiste je i idilično i bajkovito seosko domaćinstvo „Čardaklije“, smješteno u naselju Vrtoče, između Bihaća i Bosanskog Petrovca. Krajiško seosko imanje, u kojem vrijeme kao da je stalo, omiljena je destinacija domaćih, a sve više i stranih gostiju koji dolaze u posjetu Nacionalnom parku „Una“. 

Selom dominira „Čardak“, visoka i vitka građevina, u kojoj se na tradicionalan način pripremaju meso i mlijeko.

Tu su i Gostinska kuća s restoranom i vanjskom baštom, Bosanska kuća, u kojoj se njeguju stari zanati, Vesela kuća za sve ljubitelje „dobre kapljice“... 

cardaklije

Tamo gdje Bosna ljubi Hercegovinu

U Menjiku kod Prozora, mjestu gdje Bosna ljubi Hercegovinu, smješteno je Etno i eko-selo „Remić“, turističko-ugostiteljski kompleks koji čine drvene kućice sagrađene u etno-stilu, kapelica i brojni drugi sadržaji, posebno za najmlađe.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 940 metara, na regionalnom putu Konjic - Prozor, i pravi je mehlem za dušu svima koji vole netaknutu prirodu.

remic

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavito: Pon, 07/10/2017 - 08:01

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top