Home

LJUBLJANA GORI: Slovenija spremila spektakl za doček zlatnih košarkaša (VIDEO)

18 Sep

LJUBLJANA GORI: Slovenija spremila spektakl za doček zlatnih košarkaša (VIDEO)

Cijela Slovenija je sinoć proslavila zlatnu medalju svojih košarkaša na Europskom prvenstvu.

Euforija je večeras dosegla vrhunac dolaskom košarkaša u ljubljansku zrakoplovnu luku, a u 20 sati počela je velika proslava u središtu Ljubljane. Košarkaši su dopli oko 20:30, a pozdravilo ih je oko 20 tisuća navijača!

 

 

Na naslovnicama slovenskih novina europsko zlato je tema koja je naravno, nadvisila sve ostale, jer nije riječ samo o prvoj i to najsjajnijoj zlatnoj medalji u jednom od najpopularnijih sportova na europskim, svjetskim ili olimpijskim igrama, već prva medalja Slovenije u momčadskim sportovima uz srebro rukometaša na EP-u 2004. kojem je domaćin bila Slovenija.

Predsjednik rukometnog saveza Zoran Janković je naglasio kako je zlatom košarkaša razbijen mit da su Slovenci odlični u individualnim, ali ne i momčadskim sportovima.

Mediji naglašavaju činjenicu da je Slovenija do zlata došla pobjedom u finalu nad Srbijom koja važi za "košarkašku" naciju. Naglasili su i kako su u najboljoj petorci prvenstva čak dva Slovenca, fenomenalni 31-godišnji Goran Dragić s iskustvom iz NBA-lige, ali i mladi 18-godišnji Luka Dončič koji je bio među glavnim akterima pobjede nad Španjolskom u polufinalu, zemlje u kojoj mladi talent živi od 13 godina nakon što su njegov talent u ranoj mladosti otkrili skauti Real Madrida. Uz to, Dragić koji je u finalu postigao 35 koševa proglašen je za MVP-a prvenstva, odnosno najkorisnijeg igrača.

 


Do europske krune Slovenija je došla s devet pobjeda što nije uspjelo nijednoj reprezentaciji otkako je europsko prvenstvo prošireno na 24 reprezentacije, a uz to je najmanja država s pobjedom na tom prvenstvu od 1935. godine. Sloveniju je do pobjede protiv Srbije u dramatičnom finalu u pratilo 7 000 navijača koji su u Istanbulu došli sa 11 chartera, autobusima, ali i osobnim automobilima.

Dio stručnjaka naglašava kako su košarkaši osvojili zlato, među ostalim i zbog dobre organizacije ovog sporta, ali i utjecaja sportaša na politiku kao "najboljeg ambasadora" i promotora male zemlje u svijetu, kako se to u Sloveniji često kaže.

Među zaslužnima je i bivši košarkaš Peter Vilfan, sada zastupnik u parlamentu, koji je u zadnji trenutak uspio progurati zakon po kojemu stranci slovensko državljanstvo mogu dobiti naturalizacijom bez ranijeg uvjeta da u zemlji borave najmanje godinu dana, što se primjenjuje i na sportaše koji mogu pomoći državnoj reprezentaciji. Tako je nekoliko dana prije prvenstva u reprezentaciju uključen američki košarkaš Anthony Randolph čija je igra, osobito  u završnici finalne utakmice, bila možda i presudna za pobjedu. 

 

(Izvor: Sport.hrt)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top