LUELIN KING: 'Britanija vjerovatno napušta Evropsku uniju'

Home

LUELIN KING: 'Britanija vjerovatno napušta Evropsku uniju'


Finansijska kriza ne bi trebalo da egzistencijalno ugrozi EU, ali će je promijeniti, jer će Velika Britanija, vjerovatno, izaći iz Unije, rekao je voditelj televizijskog programa "Hronika Bijele kuće" Luelin King .

"U slučaju Velike Britanije, ona će, vjerovatno, izaći iz Unije i mislim da bi London to trebalo da učini, jer Britanija nikada nije svesrdno prihvatila tu ideju. Ona u stvari ne želi da bude samo dio nekog drugog velikog entiteta, osim sopstvenog Ujedinjenog kraljevstva, i teško se miri sa činjenicom da je u Evropskoj uniji samo jedna od 27 članica", istakao je King.

S druge strane, dodao je on, Njemačka je zagovornik jake Evrope i spremnost te zemlje i pozitivno reagovanje na ovu krizu mogli bi da budu odlučujući faktori ne samo za opstanak i blagostanje evropske, već i svjetske privrede, javio je ''Glas Amerike''.

King je rekao da bi posljedice finansijske krize u Evropi mogle da budu ogromne i nesagledive, izrazivši nadu da će šefovi evropskih zemalja vrlo brzo izraditi novi scenario kojim će biti regulisani dugovi nekih evropskih zemalja i obnoviljene poljuljane ekonomnije putem strože, objedinjene budžetske kontrole iz Brisela.

"U zamjenu za to Njemačka bi garantovala dugove zaduženih zemalja. S druge strane, ukoliko bi, recimo, Grčka ili Portugalija, ili i jedna i druga, napustile EU, to bi je u početku ojačalo. Ali, slična situacija sa Španijom ili Italijom bi je potopila. Ali, čak ako EU prebrodi sadašnju krizu, postavlja se legitimo pitanje buduće stope ekonomskog rasta u svjetlu unutrašnjih tenzija i njene, po mnogo čemu, disfunkcionalne strukture'', naglasio je King.

On kaže da ni jedno rješenje za ovu krizu nije veoma privlačno. Rješenje, koje se izgleda uobličava, jeste podrška snažnom centralnom bankarskom centru, odnosno centralnoj evropskoj banci, koja bi imala jaku političku podršku da bi mogla da diktira evropskim zemljama kako da finansijski djeluju.

"Dakle, da bi opstala, Evropa mora da preraspodijeli sredstva, odnosno da promijeni način na koji dijeli resurse i teret oporezivanja, odnosno bogatstvo. U tom smislu, ona mora da postupa daleko praktičnije sa beneficijama koje pruža svojim građanima u smislu dužine radnog staža, plata i penzija, dužine godišnjih odmora, zdravstvenog osigurnja i slično. Uz dobru volju i veliku pomoć Njemačke, Evropa bi mogla da preživi ovu krizu", rekao je King.

Ukoliko se to ne dogodi, dodao je on, svjetska privreda će stagnirati i doći će do preispitivanja ekonomskih teorija demokratskog kapitalizma, što će podstaći takmičenje u idejama o novim finansijskim i monetarnim odnosima.

(Nezavisne.com)

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 13:38

Facebook komentari

Back to top