Home

AS: Luka Modrić pod istragom u Španiji

20 Jun

AS: Luka Modrić pod istragom u Španiji

Španski ministar financija Cristóbal Montoro rekao je u utorak u Madridu kako nogometaši optuženi za utaju poreza nisu “delinkventi” sve dok im se ne dokaže krivnja ,dok novine AS navode kako je Luka Modrić pod njegovim povećalom.

“Sportske aktivnosti trebale bi biti primjer drugima u društvu. Sportaši moraju biti posebno pažljivi u svom ponašanju te bezpogovorno ispunjavati svoje obveze zbog posljedica na društvo”, izjavio je Montoro na privrednom forumu kojeg su organizirale poslovne novine Cinco Dias.

Branio je rad Porezne uprave koja “ne gleda o kojem se imenu radi” u istrazi moguće utaje poreza. Špansko državno odvjetništvo podiglo je u utorak optužnicu protiv bivšeg trenera Real Madrida José Mourinha a prošle sedmice i protiv napadača Cristiana Ronalda, dobitnika nagrade Zlatna lopta za najboljeg nogometaša svijeta u prošloj godini.

Prije njih je podignuta optužnica protiv nekadašnjeg napadača i sportskog direktora Real Madrida Predraga Mijatovića, bivšeg napadača Atlética Radamela Falcaa, igrača Real Madrida Fabia Coentraa, bivšeg igrača Angela Di Marije te njihovog i Ronaldovog agenta Jorge Mendesa. Svi su optuženi za otvaranje firmi i računa u inostranim poreznim oazama preko kojih su dobivali novac od sponzora ne plaćajući porez u Španiji. “Modrić i Bale su pod povećalom španskog ministarstva finansija”, pišu u utorak sportske novine AS sa sjedištem u Madridu.

“Slučaj Modrić odvijat će se polako jer njegova moguća zastara nije blizu. Prije njega će biti poznato podizanje optužnica protiv nekih drugih igrača. Bit će iznenađenja idućih dana, ne samo u Real Madridu nego i drugim klubovima”, navodi AS.

Svi dosad optuženi igrači i dužnosnici imaju problema zbog poreza iz 2011. godine a idući mjesec sve potencijalne prevare odlaze u zastaru ukoliko državno odvjetništvo ne podigne optužnicu. Hrvatski nogometaš Luka Modrić došao je u Real Madrid u avgustu 2012. a zatim sa suprugom Vanjom otvorio firmu u Luksemburgu preko koje je dobivao novac od reklama i sponzora, objavile su novine El Mundo u decembru temeljeći tekst na povjerljivim podacima dobivenima od platforme Football Leaks. Porezna uprava je nad Modrićem otvorila istragu 18. januara 2016. u 10 sati, pokazuje izvadak objavljen u El Mundu.

Modrić u utorak nije bio dostupan za komentar. U Poreznoj upravi u utorak popodne nije bilo dostupne osobe za komentar teksta u AS-u i istrage.

 

(Izvor:Fena)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top