Lukač saslušan o slučaju smrti Davida Dragičevića: Ja to nisam rekao

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, odgovarajući na pitanja članova Anketnog odbora Narodne skupštine RS-a ostao je pri svojim ranijim izjavama o slučaju Dragičević, javlja Anadolu Agency (AA).

Anketni odbor formiran je Odlukom Narodne skupštine RS-a s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, mladića iz Banjaluke čiji je nestanak prijavljen 18. marta, a tijelo pronađeno šest dana kasnije na ušću riječice Crkvena u Vrbas. Njegova porodica tvrdi da je ubijen.

Lukač je da u potpunosti stoji iza onoga što je rekao o ovom slučaju na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Odgovarajući na pitanja ministar unutrašnjih poslova RS-a izjavio je da ne zna da li je prilikom pronalaska tijela pregledan sadržaj džepova mladića, kao ni da li je tokom boravka na gradskom groblju prije obdukcije tijelo ostavljeno bez policijskog nadzora.

O mogućnosti podmetanja predmeta u džepove pokojnika je rekao da ne želi da se bavi pretpostavkama, jer se to može provjeriti i dokazati. Više puta je ponovio da je iznosio informacije iz izvještaja koji je dostavljene tužilaštvu, te da ništa nije ni dodavao ni oduzimao.

“Ni u jednom tenutku nisam rekao da je David Dragičević izvršio provalu u kuću u ulici Velibora Janjetovića Janje, rekao sam u skupštini da postoji snimak njegovog navodnog dolaska u tu kuću, jer je tu informaciju donijela njegova majka”, kazao je Lukač i dodao da nije ni govorio o tome na koji način su predmeti iz te krađe dospjeli u njegove džepove.

Na konstataciju da je u proteklim mjesecima mnogo govorio o ovom slučaju, Lukač je rekao da je javnost to tražila.

“Imali smo zahtjeve da izađemo sa svim informacijama koje smo imali da kažemo istinu i to smo radili”, rekao je Lukač.

Naglasio je i da MUP ni na koji način nije kvalifikovao ovaj slučaj, te da istraga nije pokazala da ima elemenata krivičnog djela.

“Ne osjećam se odgovornim za bilo koji detalj u istrazi, mislim da se istraga vodi po svim pravilima, sve što sam izjavio izjavio sam ono što je prezentovano u izvještaju, sve dalje što se utvrdi, ako se utvrdi da ima elemenata krivičnog djela, da ga je neko ubio treba svi da se uključimo da pronađemo izvršioca”, kazao je Lukač.

Na sjednici Anketnog odbora došlo je do burne rasprave nakon što je Borislav Radovanović, član Anketnog odbora iz grupe Pravda za Davida pokušao da postavi pitanje Lukaču. Ministar unutrašnjih poslova RS rekao je da je Radovanović “čovjek protiv kojeg se vodi postupak za krivično djelo pokušaj ubistva” i protiv kojeg je na sudu potvrđena optužnica za pokušaj ubistva.

“Takav čovjek ne može biti u anketnom odboru i ne želim da odgovaram na njegova pitanja”, rekao je Lukač.

Tražio je da se Radovanović izuzme iz Anketnog odbora, te dodao da će odgovoriti na pitanja svih drugih članova odbora uključujući Ljiljanu Tešanović, koja je takođe član grupe Pravda za Davida. Na Radovanovićeva pitanja nije odgovorio, a Ljiljani Tešanović rekao je da se nada da je grupa Pravda za Davida osnovana u cilju dolaska do istine i prave i da će ostvariti taj cilj napominjući da je to moguće samo kroz institucije nadležne za provođenje istrage.