Mađarska daje 50 stipendija studentima iz BiH

Home

Mađarska daje 50 stipendija studentima iz BiH


Vijeće ministara BiH danas je utvrdilo i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog programa obrazovne i kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske 2017– 2019.

Prema Programu, Mađarska nudi godišnje stipendije za 50 bosanskohercegovačkih studenata da nastave studije u Mađarskoj na mađarskom ili engleskom jeziku, i to 20 stipendija u oblasti poljoprivrede i prirodnih nauka, 20 stipendija u oblasti inženjerstva i ekonomije i pet stipendija za jednociklusne studije u oblasti medicine za pune dodiplomske ili postdiplomske studijske programe.

Također, mađarska strana nudi pet stipendija za pune doktorske studije na engleskom jeziku u bilo kojoj oblasti od interesa. Pored besplatnih studija, Mađarska će bh. studentima osigurati smještaj u univerzitetskim kampusima i studentskim domovima, zdravstveno osiguranje i mjesečnu stipendiju.

U skladu s ovim programom Bosna i Hercegovina nudi mogućnost mađarskim studentima da nastave studije na nekom od univerziteta u BiH na način i pod uvjetima predviđenim u okviru Centralnoevropskog programa razmjene za univerzitetske studije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

(Izvor: FENA)

Tagovi
Objavio: Wed, 25/01/2017 - 14:53

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top