Mađarska pred UN-om brani stavove protiv migranata

Mađarska je pred Ujedinjenim narodima odlučila braniti svoja protuimigrantska stajališta, a njezini predstavnici tvrde kako je ta država odlučna sačuvati homogeno, kršćansko društvo, prenosi Reuters.

Povjerenstvo UN-a za građanska i politička prava, koje se sastoji od neovisnih stručnjaka, dva dana, ponedjeljak i utorak, raspravlja o Mađarskoj.

Rasprava u Ženevi događa se uoči parlamentarnih izbora u Mađarskoj.

Premijer Viktor Orban prethodno je rekao da se birači moraju boriti protiv "vanjskih snaga i međunarodnih sila" koje njihovoj zemlji žele "natovariti" masovnu migraciju.

"Kao prvo, Vlada je uvjerena u to da mađarski narod ima pravo živjeti u sigurnosti, bez straha od terorističkih zločina", rekao je pred povjerenstvom mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Prema njegovim riječima, "Mađarska je imala tužno iskustvo 2015. godine, kada je kroz nju prošlo najmanje 400.000 migranata na putu u zapadnu Europu, ignorirajući sva pravila".

U kršćanskom društvu 1.000 godina

Mađarska je odgovorila dizanjem ograde i odbacivanjem prijedloga Europske unije da se migranti prema određenim kvotama rasporede po zemljama članicama.

Većina migranata bili su muslimani, koji su bježali pred sukobima i siromaštvom na Bliskom istoku, podsjeća Reuters.

"Vlada Mađarske nije primala ilegalne migrante, niti će to činiti u budućnosti. Mi, Mađari, živjeli smo prošlih 1.000 godina u kršćanskom društvu, integriranom i homogenom društvu. To nam je neprocjenjivo i zato na tome ustrajavamo", rekao je Szijjarto.

Dodao je kako nevladine organizacije koje lobiraju za više tolerancije prema migrantima nisu izabrane i ne predstavljaju mađarski narod.

Izvor: Agencije