Majka koja se sumnjiči da je ubila djecu koja su pronađena u koferu došla na sud

sa
Tijela djece pronađena su nakon što je jedna porodica kupila kofere na internetskoj aukciji napuštenih stvari

Prvi put pred sudom Novog Zelanda pojavila se jutros majka (42) koja je izručena iz Južne Koreje, a koja se sumnjiči za ubistvo njeno dvoje djece.

Podsjećamo, ostaci djece su pronađeni u koferima u Auklandu (Aucklandu). Obučena u bež jaknu i crnu majicu, žena se nakratko pojavila na Okružnom sudu Manukaua, južno od Auklanda, dan nakon što je sletjela u zemlju. 

Sudske odredbe zabranjuju medijima da objave identitet žene ili njezine pokojne djece, ali je sudac Gas Andre Viltens (Gus Andrée Wiltens) dopustio objavu činjenice da je ona njihova majka.

Osumnjičenica, koja se suočava s optužbom za dva ubistva, zadržana je u pritvoru bez da se izjasnila o krivnji do sljedećeg pojavljivanja na Visokom sudu u Aucklandu 14. decembra.

Saslušanje je održano manje od 24 sata nakon što je osumnjičenica doputovala u zračnu luku Aukland pod policijskom pratnjom nakon što je izručena iz Južne Koreje. U septembru ju je uhapsila korejska policija u lučkom gradu Ulsanu, mjesec dana nakon što je novozelandska policija otkrila ostatke njezino dvoje djece, u dobi između pet i 10 godina.

U trenutku hapšenja, osumnjičena je više puta rekla novinarima: "Ja to nisam učinila" dok su je uvodili u policijsko vozilo. Tijela djece pronađena su nakon što je jedna porodica kupila kofere na internetskoj aukciji napuštenih stvari.

Novozelandska policija rekla je da su tijela vjerojatno bila u skladištu nekoliko godina, što je zakompliciralo istragu. Vlasti su naglasile da porodica koja je pronašla tijela nije povezana s ubistvima.