Majka trostrukog ubice iz Splita osam godina terorizirala njega i braću, udarala ih, vrijeđala i prijetila ubistvom

Prema presudi, osam godina ih je u porodičnom stanu učestalo udarala i grebala po glavi i tijelu

Majka Filipa Zavadlava, osumnjičenog za trostruko ubistvo u Splitu, osuđena je na splitskom Općinskom sudu na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog zlostavljanja svojih sinova.  

Prema presudi, osam godina ih je u porodičnom stanu učestalo udarala i grebala po glavi i tijelu, gotovo svakodnevno grubo vrijeđala i omalovažavala te prijetila. Najstarijem Filipu bilo je tek pet godina, a ostali su bili još mlađi. Prema onome što je utvrdio splitski sud, osumnjičeni za masakr do 13. godine bio je izložen grubom nasilju vlastite majke koje je potrajalo punih osam godina.

Etel Zavadlav osuđena je i što nije brinula o školovanju, zdravlju i higijeni djece. Odlazila je od kuće po više mjeseci, a nikome ne bi rekla gdje ide i kada će se vratiti. Proglašena je krivom za tri krivična djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta i za svako je djelo pojedinačno dobila po šest mjeseci zatvora.

Na suđenju je djelo priznala i izjavila da joj je žao. Obećala je da se više neće ponoviti.

Filipova porodica godinama se nalazi pod nadzorom Centra za socijalnu pomoć, a radnica zadužena za porodicu saslušana je tokom ovog postupka.

Izvor: