Majke Srebrenice o skandaloznoj odluci suda: Od Beorgada ne očekujemo pravdu

Home

Majke Srebrenice o skandaloznoj odluci suda: Od Beorgada ne očekujemo pravdu


Majke Srebrenice razočarane su odlukom Apelacionog suda u Beogradu koji je danas, na dan kada je počelo masovno ubijanje Srebreničana u julu 1995. godine, odbacio optužnicu protiv osmorice nekadašnjih pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca. Ali, kako kažu, ništa drugo od Beograda nisu ni očekivale.

Upravo danas su bili na stratištima, pa i u zloglasim Kravicama, a kada su se vratile, dočekala ih je skandalozna odluka.

Inače, kako se navodi, optužnica je odbačena, jer je 21. januara, kada je podignuta, istekao mandat  tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću, novi nije izabran, kao ni vršilac dužnosti tužioca za ratne zločine, koji su jedini nadležni da podignu optužnicu.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” u izjavi za INS je komentirala današnju odluku suda u Beogradu.

- Mi od Beograda ne očekujemo nikakvu pravdu. Sjetite se da je postojao sporazum između državnih tužilaštava BiH i Srbije, pa je li iko isporučen – kazala je Ćatić.

Ona i poslije 22. godine još uvijek traga za sinom Ninom, mladim pjesnikom i novinarom koji je poslao posljednji radijski izvještaj iz Srebrenice u julu 1995. godine o stradanju ovog gradića u istočnoj Bosni.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja majki enklava Srebrenice i Žepe ističe za INS da jeste razočarana, ali da nije ništa ni očekivala od Srbije i Beograda.

- Teško njima... Dokle će ovako? Ne znam kome treba donositi ovakve odluke na današnji dan kada mi obilazimo naša stratišta. Treba očito onima koji su se zapetljali u svojim lažima i ne znaju više šta čine. Sve je usmjereno na negiranje genocida, minimiziranje onog što su počinili. Ne mogu prihvatiti istinu. Dokle tako? Ova odluka me ne čudi jer sam bila na suđenjima u Beogradu i vidjela kako sudovi tretiraju optužene, gdje im se izlazi u susret da se ročišta zakazuju kada oni žele, jer navodno ne mogu da se pripreme za ročište itd – kaže Hotić za INS.

Srbija je, kaže, spremana na pomirenje, ali da mi ne govorimo o onom što se dogodilo.

- Srbija je, međutim, prihvatila sve zločince i krije ih – kazala je Hotić.

Suđenje za Srebrenicu u Srbiji je počelo 6. februara, a optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dacević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Srbije terete se za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni su bili optuženi da su 14. jula 1995. godine u hangaru Zemljoradničke zadruge Kravica, opština Bratunac, počinili ratni zločin nad najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

 

(Izvor: INS)

Tagovi
Objavio: Čet, 13/07/2017 - 19:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top