SDA, HDZ-a i SNSD-a: Mandatar Vijeća ministara za sedam do deset dana

Završen je sastanak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Izetbegović, Dodik i Čović izjavili su da je sastanak bio konstruktivan.

Očekuje se da će mandatar Vijeća ministara biti izabran za sedam do deset dana, a do kraja mjeseca bit će formirano Vijeće ministara - kazao je Milorfad Dodik, predsjednik SNSD-a. 

Izetbegović je kazao da na današnjem sastanku nisu uspjeli postići dogovor u vezi s aktivacojom Akcionog plana (MAP) za članstvo u NATO-u, odnosno u vezi s usvajanjem Godišnjeg nacionalnog programa. 

On je rekao da tome podršku daju bošnjačka i hrvatska strana, ali ne i srpska.  

Uprkos tome Dragan Čović, lider HDZBiH rekao je da očekuje da Vijeće ministara BiH bude formirano do kraja marta.

- Nadam se da ćemo se razumjeti u vezi s raspodjelom resora. Čini mi se da smo napravili značajan iskorak - rekao je Čović.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a kazao je da je važno što je na današnjem sastanku iskazana zajednička podrška evropskom putu BiH.

- I tu nema različitih stavova a to je evropski put BiH. Konsenzus oko toga nije upitan, kao i oko mehanizma koordinacije. Ovdje smo razgovarali kao predsjednici tri partije. Pozicioniranje partija je izvjesno, dakle nema spora o tome da bi predsjedavajući trebao da bude Srbin, tu nema spora. Došlo je do zastoja jer se postavilo pitanje MAP-a kao prethodno pitanje Vijeća ministara - rekao je Dodik.

Čović je razgovor ocijenio konstruktivnim.

- Razgovor i vodi tome da do kraja mjeseca imamo Vijeće ministara BiH. Moramo usaglasiti tehničke detalje i do kraja sedmice potpisati jednu izjavu o onome što smo danas dogovarali. Sve druge teme o kojima smo govorili prije svega traže što prije formiranje Vijeća ministara BiH, prije svega da se okrenemo reformama, prometnoj infrastrukturi i drugim pitanjima. Očekujemo da ta izjava bude kratka i nadamo se da ćemo se razmjeti oko resora i s te strane mislim da smo napravili iskorak. Da li će to biti tako, poznavajući nas, treba sačekati dan-dva pa vidjeti kako će ta izjava proći – rekao je Čović.

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH danas je sastanak predsjednika SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika o formiranju vlasti u BiH.

Prvenstveno će biti govora o imenovanju mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH.

Poznato je da je SNSD za tu funkciju kandidirala Zorana Tegeltiju, no ranije su iz SDA uvjetovali imenovanje Vijeća ministara usvajanjem Godišnjeg nacionalnog plana, koji je više puta skidan s dnevnog reda VM, kako prenosi Avaz